Над 20 млн. лева ще бъдат инвестирани за благоустрояване на Шумен
Над 20 млн. лева ще бъдат инвестирани за благоустрояване на Шумен / netinfo

Проектните предложения за подобряване на градската среда и образователната инфраструктура, включени в Инвестиционната програма на община Шумен по Оперативната програма „Региони в растеж" 2014-2020 г., днес бяха внесени за оценка от Междинното звено в общината.

До 31 октомври то трябва да направи преглед за съответствие, допустимост, техническа и финансова оценка на документацията и да я представи на управляващия орган в МРРБ за сключване на договор за финансиране.

По приоритет „Градска среда" проектното предложение включва благоустрояване, изграждане и рехабилитиране на пешеходните алеи и тротоари в района на кв. „Тракия", рехабилитация на ул. „Тича", благоустрояване на зелена площ до „Диагностично-консултативен център I - Шумен", благоустрояване на района на кръстовището на ул. „Станционна" и бул. „Симеон Велики", благоустрояване, изграждане и рехабилитиране на пешеходни алеи и тротоари в района на ул. „Съединение" от Пенсионерски клуб № 7до Съдебната палата.

В проектите са заложени реконструкция и рехабилитация на пешеходни алеи и тротоари, изграждане на велосипедни пътеки и алеи, пешеходни зони, обособяване на детски площадки, монтиране на паркова мебел - пейки, възстановяване на фонтанки, създаване на условия за достъп на хора с увреждания, въвеждане на енергоефективно улично осветление и осветяване на паркове и междублокови пространства с енергоефективни осветителни тела. Общата стойност на проекта е 7 224 280.94 лв.

В проектните предложения за подобряване на образователната инфраструктура са включени четири училища в Шумен. Основно ще бъдат ремонтирани сградите на СОУ "Васил Левски", СОУ „Панайот Волов", СОУ „Трайко Симеомов" и НУ „Илия Р. Блъсков". Предвидено е полагане на топлоизолация по външни стени, покриви и фасади, подмяна на дограма, цялостен ремонт на ВиК, отоплителна и ел. Инсталации, саниране на дворове, оборудване и обзавеждане. Общата стойност на проекта е 13 044 080 лв.

Строителните дейности по проектите ще започнат през пролетта на 2017 година.
Инвестиционната програма на община Шумен е на обща стойност 26 млн. лв. До 31 юли община Шумен трябваше да подготви 50% от проектните предложения по нея. Освен проекти за подобряване на градската среда и образователната инфраструктура програмата включва ремонт на Младежкия дом, на Летния театър и изграждане на два жилищни блока с общо 50 апартамента от площ по 40 кв.м.