Адвокат в отпуск отложи делото срещу възпитателя, взел печалба от лотарията вместо свой ученик
Адвокат в отпуск отложи делото срещу възпитателя, взел печалба от лотарията вместо свой ученик / DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Заради адвокат в отпуск съдът в Кубрат не даде ход на делото срещу възпитателя от Възпитателното училище-интернат в Завет, който присвои печеливш лотариен билет от свой ученик и получи печалбата от 100 000 лева.

Процесът срещу 42-годишния Ергин Хасан от село Драгомъж бе насрочен за предварително изслушване без призоваване на свидетелите. Подсъдимият обаче пристигна сам в съдебната зала, оказа се, че седмица преди процеса договорът с адвоката му от досъдебното производство Стоян Димитров от Адвокатска колегия-Разград е прекратен.

Новият му адвокат Марин Марковски ден преди съдебното заседание е изпратил молба за отлагане на процеса, тъй като бил в годишен отпуск. 14-годишното момче, което е закупило печелившия лотариен билет, се яви в съда със служебен  адвокат - Сезгин Вели от Кубрат. За да не бъде нарушено правото на защита на подсъдимия, съдът насрочи нова дата за първо заседание - 13 октомври.

Какво става с възпитателя, присвоил печеливш лотариен билет от ученик

Ако процесът тръгне по общия ред, а не по съкратеното производство, пред Районен съд-Кубрат ще застанат 16 свидетели, част от които съученици на потърпевшия тийнейджър. За тях са назначени съдебно-психиатрични експертизи относно годността им да бъдат свидетели. Като свидетел е призован и представител на Националната лотария.

Обвинението срещу Ергин Хасан е за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, според Наказателния кодекс се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години. Районната прокуратура в Кубрат му е наложила парична гаранция от 7000 лева.

Според обвинителния акт през септември  2015 г. 14-годишното момче споделило с възпитателя си Ергин Хасан, че е спечелило 100 000 лв. или 1 кг злато от лотариен билет. На 17 септември възпитателят взел печелившия билет на момчето като обещал да го пази от посегателство на други лица.

По-късно обаче мъжът представил лотарийния билет и парите от печалбата били преведени по личната му банкова сметка. С действията си той осъществил измама с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 100 000 лева, като възбудил и поддържал заблуждение в момчето, че само ще съхранява печелившия билет, счита държавното обвинение.

В кулоарите на съда днес Ергин Хасан категорично отрече да е виновен, той твърди, че билетът си е негов и обвинението е несправедливо. Разказа, че всичко започнало 15-20 дни след като си получил печалбата и бил в отпуск, тъй като бил кандидат за кмет на село Драгомъж от квотата на ДПС. В набеждаването си вижда политически причини, но счита, че и колегите му в училището за подучили децата да твърдят, че е взел чужд билет.

Директорът на ВУИ-Завет Ахмед Ферхад обясни, че подсъдимият продължава да работи в институцията, тъй като няма законово основание да бъде освободен. Още след като стана известен инцидента обаче е сменено менторството на Ергин Хасан над момчето, което е закупило билета, и друг сега възпитател работи с него. Самият Хасан на няколко пъти излиза в болнични, в момента от месец е с диагноза дискова херния.