Катедралите обикновено са големи и пищни сгради, които са разположени на високо и централно за града място. Строителите и художниците изграждали катедралалите с голяма сложност, въплъщавайки дълбокото богословско значение за света, който Бог е създал.

Наименованието катедрала произлиза от латинската думата „катедра", тъй като това е църквата, в която се помещава седалището (катедрата) на епископа, който се грижи за съответната епархия.

В повечето европейски градове катедралите са разположени на централно място.

Вижте едни от най-красивите катедрали

Катедралата „Свети Стефан", Виена

Католическата катедрала се намира в центъра на Виена. Издигната е върху останките на две по-малки църкви, в периода 1137-1147 година. Сегашният си готически стил придобива четири века по-късно през 1511 година.

Най-голямата епископска катедрала в Родопите от 5-ти век разкриха на Перперикон

Храм-паметникът „Свети Ал. Невски" в София

Патриаршеска катедрала „Свети Александър Невски" е изградена за 8 години, като строежът  е започнал през 1904-1912 година. Предложението е направено от Петко Каравелов като знак за светлия подвиг на Освобождението на България. Архитектът на катедралата е проф. Александър Померанцев.

Първоначалното решение е било храмът да се построи във Велико Търново, но след като София е избрана за столица на България, изборът на място също се променя.

Мистерията Пума Пунку: Изгубените тайни на древните строители

Линкълската катедрала

Тя е четвърта по-големина във Великобритания. Едната от кулите ѝ е 83 метра. Тя е една от най-важните представители на английската култура и готика.

Вижте видеото.