Летните ремонти оскъпяват пътуването на столичани
Летните ремонти оскъпяват пътуването на столичани / БГНЕС, архив
Летните ремонти оскъпяват пътуването на столичани
89180
Летните ремонти оскъпяват пътуването на столичани
Летните ремонти оскъпяват пътуването на столичани
  • Летните ремонти оскъпяват пътуването на столичани
  • Летните ремонти оскъпяват пътуването на столичани

Летните ремонти в София блокират движението в града, но и допълнително оскъпяват пътуването на ползвателите на столичния градски транспорт.

Проверка на Дарик установи, че пътниците, които се возят по тролейбусна линия 1 трябва да използват два еднократни билета в участъка между бул. "Тодорини кукли" и стадион "Георги Аспарухов". Причината е, че бул. "Владимир Вазов", по който се движи тролейбусната линия, е в ремонт и от Центъра за градска мобилност са пуснали довеждащ автобус, за който обаче пътниците също трябва да закупят билетче.

От дружеството обясниха пред нашата медия, че ситуацията е временна и съветват пътуващите по този маршрут да използват абонаментни карти.

Както всяка година и това лято столицата ни ухае на ремонт. За пътниците по тролейбусна линия 1 в района на бул. "Владимир Вазов" освен уханието, остава и двойната цена на и без това поскъпналия еднократен билет.

Бетонираха дърветата на бул. "Владимир Вазов" (СНИМКИ)

Заради рехабилитацията на участъка - временно е пуснат автобус, който се движи по същия маршрут на тролей 1, който сега стига до бул. "Тодорини кукли". И така ако се наложи да стигнете от центъра на София до квартал "Хаджи Димитър" - ще дупчите два билета. Веднъж за тролейбус и втори път за автобус - а маршрутът е един и същ.

"Картата за еднократно пътуване съгласно наредбата се валидира в превозното средство след качване и важи само за това превозно средство. Именно затова няма как с карта за еднократно пътуване да се пътува и в едното, и в другото превозно средство, независимо, че едното замества другото", обясни неудобството Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

"За тази цел гражданите могат да ползват картите за пътуване, тъй като съгласно наредбата с абонаментна карта, издадена за определена линия, може да се пътува във всички превозни средства само в участъците на линиите, в които маршрутите им съвпадат и имат общи спирки, както и при времена организация на движение по заместващи линии. По този начин с карта на тролейбусна линия 1 може да се пътува и по автобусна линия, която замества тролейбус 1 в участъка, в който има ремонт", поясни тя.

Очаква се ремонтът по бул. "Владимир Вазов" да приключи до месец.