Ще препитват кандидат-шофьорите само в кабинети на ДАИ
Ще препитват кандидат-шофьорите само в кабинети на ДАИ / Sofia Photo Agency, архив
Ще препитват кандидат-шофьорите само в кабинети на ДАИ
89128
Ще препитват кандидат-шофьорите само в кабинети на ДАИ
Ще препитват кандидат-шофьорите само в кабинети на ДАИ
  • Ще препитват кандидат-шофьорите само в кабинети на ДАИ
  • Ще препитват кандидат-шофьорите само в кабинети на ДАИ

Теоретичните изпити на кандидат-шофьори вече ще се провеждат само в кабинети на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". До сега листовките се попълваха и в частните школи.

Пред Дарик шефът на ДАИ Красимир Калайджиев обясни, че причината за промените е въвеждане на мерки срещу порочните практики при шофьорските изпити.

Той коментира и друг способ срещу подсказването - предстоящото въвеждане на специални устройства, които да отчитат дали в залата сред кандидатите има електронни средства за преписване. Това означава, че бъдещите изпитвани ще влизат в залата и без телефоните си.

Ще препитват кандидат-шофьорите в шумозаглушени зали с видеонаблюдение

С промените в Наредба 38 се въвеждат мерки срещу корупционните практики при провеждане на теоретичните изпити на кандидат-шофьори, обясни шефът на ДАИ Красимир Калайджиев.

"Вече изпитите ще се провеждат единствено в кабинетите на "Автомобилна администрация". По този начин отговорността изцяло, ако възникнат някои нередности по време на провеждане на изпита, ще се носят от автомобилна администрация. Няма да има споделена отговорност при такива случаи, както е в момента се случва. Досега бяха и в "Автомобилна администрация" и в частните школи. А там не можем да носим пълна отговорност срещу манипулациите на изпитите", обясни Калайджиев.

"Манипулациите се свеждат чрез камери, които са монтирани в кабинетите, се наблюдават въпросите в таблета и се подсказва на кандидатите. Друго е, когато се вкарва кандидатът с електронно устройство и той чете въпроса през устройството и му се подава верния отговор", изброи част от схемите Калайджиев.

Половината въпроси в изпитните листовки объркват кандидат-шофьорите

За подобни нарушения от 1 април т.г. до момента са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидати. До 10 месеца ще бъдат въведени и специални устройства, които да отчитат вътре в залата за електронни средства за подсказване като слушалки и други.

Според Калайджиев това ще оскъпи подсказването, защото ще трябва да се използва по-съвременна технология и това ще спре опитите за измами. Той каза още, че заради въвеждането на новите устройства не се предвижда увеличение на държавната такса за теоретичен изпит.

Предлагат промени за теоретичните изпити за шофьорски книжки

Преди да заемат местата си в изпитните кабинети, кандидатите ще бъдат проверявани с технически средства за наличието на електронни устройства у тях. Предвижда се работните места на изпитваните да бъдат преградени едно от друго, така че да няма възможност за подсказване, размяна на таблети и други опити за манипулации. Всяко място ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон.