Интернет свързва милиарди хора от цял свят и създава истинска революция в комуникациите. И в същото време дава възможност на хората да са анонимни и да публикуват каквото си пожелаят.

Не всеки, който публикува нещо негативно в интернет е трол. Има хора, които искрено се влияят от нещата, за които пишат, има и хора, които не публикуват хейт, а градивна критика. За тези хора няма да говорим.

Ще говорим за троловете - те са тези, които публикуват нещо негативно, само и единствено, за да провокират някакъв отговор или негативна реакция.

"Тролове" в интернет

Защо се случва това?

Една голяма част от коментарите на различни тролове, които четете в интернет, особено ако става въпрос за политика са платени. Например: Правителството на Китай плаща на тролове, които публикуват по 500 милиона трол коментара всяка година. Това се прави с цел да бъде манипулирано общественото мнение.

Трол съм в интернет, призна лице, но поиска анонимност

Но това не се случва само в Китай, и у нас го има.Сигурно ви се е случвало да отворите някой новинарски сайт и за новина, която няма нищо общо с политиката да пише в коментарите нещо за някоя си партия... от анонимен или току-що регистриран профил.

Но и тази ситуация е ясна - на тези хора им се плаща, за да го правят. Далеч обаче не всички тролове го правят за пари. Провеждани са психологически проучвания на интернет тролването. Тези проучвания сочат, че хората, които редовно тролват в интернет са нарцисисти и психопати. А когато свържем тези две характеристики с естествения стремеж на всеки човек да бъде център на влиянието се получават милиарди коментари, лишени от причина, логика и смисъл.

Коментари, които с много думи казват нищо, но го казват по изключително неприятен начин.

Искат наказание за интернет троловете като за организирана престъпна група

Това, което улеснява много троловете е де индивидуализацията - чувството, че са част от голяма общост - да речем регистрираните потребители на Vbox7, това чувство ги кара да не изпитват отговорност за нещата, които правят и казват. А пък нещата, които казват са неща, които те никога не биха казали на човек в лицето.

Тролване е и да кажете например - BMW е по-добра марка от Ауди и Мерцедес или да кажете, че ЦСКА ще спечели първа лига, те са най-великия отбор в света, iPhone-ите са по-добри от Андроид смартфоните или nVidia прави по-добри видео карти от AMD.

Какво е най-добрата реакция, когато някой започне да ви тролва?

След като тяхната цел е да предизвикат реакция - най-добрата реакция срещу тях не е да триете коментарите им или пък да им кажете, че са нарцистични психопати, които плачат за внимание - не. Най-добрата реакция срещу тях е да не предприемате нищо.

И не забравяйте - не хранете троловете!