Трол съм в интернет, призна лице, но поиска анонимност
Трол съм в интернет, призна лице, но поиска анонимност / Thinkstock

Аз съм трол, това признание направи пред Дарик представител на генерацията под 30 години. Изричната уговорка бе да се запази в тайна какъв пол е и името. Уточнението е, че става въпрос за трол от провинцията, което в известен смисъл се различавало от столичните тролове.

Платеният партиен трол в интернет има друга основна работа. "Отново е свързана с правене на информация. На ръба на сериозната новина и жълтата клюка, но все пак е вид съвременна журналистическа дейност", разказва тролът. Задължението, обаче е да влиза в най-четените в региона сайтове и да коментира статии, които касаят известни лица. Всъщност признанието е, че атаката е насочена предимно към форума на една медия, която има голямо влияние сред потребителите на интернет новини. Но се следят и други интернет медии, популярни сред местните хора.

"Задачата е проста. Има определена категория лица, които се следят. Техните действия се коментират от определен ъгъл. Когато става въпрос за човек от партията, която ме е ангажирала, тогава се действа по няколко направления - директна защита и "коментар на лице, което не е заинтересовано, но се изказва положително за дадена инициатива". Има и друг подход - да се коментира уж от страна на някой недоброжелател, който обаче признава действията на коментираната личност за правилни и макар да не иска, отчита положителния им ефект. Същото е при негативен коментар. Често се пише от името на лице, което е привърженик на оплюваната партия, което заявява, че е силно разочаровано. Нямам специално обучение. Получавам парите си и от мен се изисква да реагирам. Понякога се налага да се работи нощем, получават се инструкции, прилагат се, после се отчита ефекта. Но аз не се занимавам с това", разказва тролът.

Използват се няколко адреса и профили, за да е по-трудно да се проследи, че един човек пуска различните коментари. Най-важното в работата било да се провокират коментари от други потребители, които да се в желаната посока.

На въпрос, дали има лично отношение към хора и събития, които трябва да бъдат "залети с помия", тролът казва: "Нито мразя хората, срещу които пиша, нито ги харесвам. Да си призная, дори не се интересувам от политика. Личното ми мнение е, че са "един дол дренки" всички. Но парите са си пари и работата си е работа. Те създават тази среда, аз само се вписвам в нея".

На въпрос защо все пак реши да разкаже заяви: "И да разкажа, и да не разкажа няма как да ме спрете. Това не е престъпно. Всеки може да коментира в нета. И повечето го правят. Аз просто получавам пари за това. Не са незаконни, уверявам ви, всички данъци са им платени. Като мен има много, наистина много".