Обама призова демократите да водят агресивна кампания в полза на Клинтън
Обама призова демократите да водят агресивна кампания в полза на Клинтън / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама призова демократите да водят агресивна кампания през следващите 80 дни, за да бъде избрана тяхната кандидатка Хилари Клинтън на президентския пост, предаде АП.

"Ако ние не свършим нашата работа, ще остане възможността тя да загуби", каза президентът на прием за набиране на средства за кампанията на Клинтън в Чилмарк, Масачузетс.

Хилари Клинтън води пред Доналд Тръмп според социологическите проучвания

"Когато казвам да си свършим работата, имам предвид да продължим да бъдем ангажирани, да подписваме чекове, да звъним по телефона, да обединяваме хората зад нейната кандидатура", допълни Обама, който прекъсна лятната си почивка на остров Мартас Винярд на атлантическото крайбрежие на Масачузетс, за да се включи лично в кампанията на Клинтън. Той прикани дарителите на демократите да помогнат за противодействие на "безмилостно негативната кампания" срещу бившия държавен секретар, отразила се дори върху мнението на хора, склонни да гласуват за нея.

Позициите на Клинтън сред избирателите пострадаха от твърденията на нейните противници, че е непочтена, както и за използването на частен сървър за имейли, докато оглавяваше Държавния департамент, припомня АП.

Тръмп нарече Хилари Клинтън "основателка на Ислямска държава"

Демократите Ханк Голдбърг и неговата съпруга Керъл бяха домакини на приема в дома си в Чилмарк, където президентското семейство е наело ваканционна къща. Около 60 привърженици на Обама и Клинтън платиха между 10 000 и 33 400 долара да присъстват на събитието, организирано под тента в обширното имение.

Събраните пари ще постъпят във "Фонда за победа на Хилари", създаден в подкрепа на нейната кампания, на Националния комитет на Демократическата партия и на щатските партийни структури в страната.

Обама избегна да спомене поименно Доналд Тръмп - републиканския съперник на Клинтън, и само каза, че се е уморил да говори за нюйоркския бизнесмен, когото по-рано този месец обяви за "негоден да управлява".

Тръмп: Смърт, разруха, тероризъм и слабост - това е наследството на Хилари Клинтън

Президентът каза, че съпругата му Мишел е изключително стриктна и смята, че когато е на почивка, трябва да почива. Но този път му дала специално разрешение да участва в събитието, защото разбира както всички други, колко е важно това.

Самата Хилари Клинтън не присъства на приема. Вместо това тя участва в първата си обща предизборна проява с вицепрезидента Джо Байдън в неговия роден град Скрантън в Пенсилвания - щат, в който и тя, и Тръмп се надпреварват да спечелят.

Източник: БТА