Фабрика на Шиндлер в Чехия става мемориален комплекс
Фабрика на Шиндлер в Чехия става мемориален комплекс / Guliver/Getty Images

Фабрика в Чехия, използвана от бизнесмена Оскар Шиндлер, помогнал на много евреи да оцелеят от Холокоста, ще бъде превърната в мемориален комплекс, предаде ДПА, като се позова на чешкия сайт Новинки.

Чешка фондация има намерението да купи фабриката и да я превърне в меморил на жертвите на Холокоста. Сега тя търси начини за финансиране на проекта. Плановете на организацията "Чешки дарителски фонд за изграждане на мемориал на Холокоста и на Оскар Шиндлер" предвиждат пълно реставриране на разрушената сграда на фабриката, намираща се в източното чешко село Бърненец.

Нашата цел е реставриране на сградата и на околния район, така че те да върнат първоначалния си облик, казва Ярослав Новак, ръководител на фондацията. Той смята, че неговата организация ще получи държавни средства за проекта.

Продават на търг оригинал на "списъка на Шиндлер"

Оскар Шиндлер премества фабриката си, в която над 1000 евреи са извършвали принудителен труд, от полския град Краков в чешкото село през 1944 г. Твърдейки че работниците в завода са необходими на Германия за военна продукция, Шиндлер успява да ги спаси от депортация и убийство в концентрационните лагери, ръководени от нацисткия режим.

Историята на Шиндлер и на спасените от него евреи беше сюжет на филма на Стивън Спилбърг "Списъкът на Шиндлер", който спечели през 1993 г. седем награди "Оскар".

Източник: БТА