Продават на търг оригинал на „списъка на Шиндлер
Продават на търг оригинал на „списъка на Шиндлер / снимка: sxc.hu

Един от оригиналите на "списъка на Шиндлер" е обявен за продажба в онлайн търг на eBay. Началната цена е 3 милиона долара, съобщи информационният портал Лента.ру, позовавайки се на вестник "Ню Йорк пост". Историческият документ се продава от двама американци, колекционери от Калифорния, които се надяват на получат за него не по-малко от 5 милиона долара.

Документът съдържа имената на 801 евреи - мъже, които е искал да спаси от смърт в нацистките концлагери германският индустриалец Оскар Шиндлер, отбелязва БТА. Списъкът е с дата 18 април 1945 г. и съдържа 14 страници.

Предполага се, че имената са написани на машина от счетоводителя на бизнесмена и негов помощник Ицхак Щерн. Негови наследници са продали списъка на колекционерите. В наши дни това е единственият оригинален списък на Шиндлер, който се намира в частни ръце. През 2011 г. той вече е бил препродаден за 2,2 милиона долара. Два други такива списъка се пазят в музеи (в Израел и Вашингтон), а един - в германските архиви в Кобленц, предаде Франс прес.

Търгът е на 29 юли.

Индустриалецът Оскар Шиндлер спасява през Втората световна война живота на повече от хиляда евреи, като ги включва в списък на хора, които ще работят за нуждите на германската армия. Историята му е разказана във филма на Стивън Спилбърг "Списъкът на Шиндлер", който излиза през 1993 г.