На днешния си 90-и рожден ден историческият лидер на кубинската революция Фидел Кастро благодари на кубинците за подкрепата и отново критикува американския президент Барак Обама, съобщиха световните агенции.

В дълга статия, озаглавена "Рожденият ден", публикувана в държавните медии вчера, Кастро изразява "най-дълбока благодарност за проявите на уважение, поздравленията и подаръците", които е получил през последните дни.

"Това ми дава силата да отговоря с идеи, които ще споделя с членове на партията и свързани с нея организации", добавя той, цитиран от ДПА.

90-метрова пура за рождения ден на Фидел Кастро (ВИДЕО/СНИМКА)

В статията си Фидел припомня за конфронтацията с Вашингтон, докато е управлявал страната, преди да се оттегли през 2006 г. поради здравословни проблеми.

"Направо съм се смял на макиавелските планове на президентите на САЩ", уверява революционният лидер, който според кубинските служби за сигурност е бил мишена на 634 заговора между 1958 г., година преди идването му на власт, и 2000 г., предаде АФП.

Раул Кастро на 85: Мога да изкарам още няколко 5-годишни мандата

Фидел критикува Обама за речта му по време на историческото му посещение през май в Хирошима, мястото на първата в света атомна бомбардировка в края на Втората световна война.

"Той не намери думи да поиска извинение за избиването на стотици хиляди души в Хирошима, макар че САЩ знаеха за ефекта от бомбата", пише бившият кубински президент.

Източник: БТА