Раул Кастро на 85: Мога да изкарам още няколко 5-годишни мандата
Раул Кастро на 85: Мога да изкарам още няколко 5-годишни мандата / БГНЕС, архив

Откривайки срещата на високо равнище на карибските страни в Хавана, кубинският лидер Раул Кастро заяви ден след като навърши 85 години, че "очевидно хората от рода Кастро са жилави и дълголетни" и че той без проблем може да изкара още няколко петгодишни мандата, предаде Ройтерс.

Раул пое президентството преди десет години от по-стария си брат Фидел, който още тогава беше един от най-дълго управлявалите лидери в света.

Фидел Кастро говори пред конгреса на Комунистическата партия през април (ВИДЕО)

Кубинският президент предизвика с думите си смях сред делегатите, сред които бе президентът на Венецуела Николас Мадуро. "Но аз вече съм казвал по различни поводи, че ще се оттегля на 24 февруари 2018 г.", добави Кастро.

Раул Кастро на 85 Мога да изкарам още няколко 5годишни мандата
netinfo
Поради напредналата възраст на много от кубинските ръководители Раул Кастро предложи преди конгреса на комунистическата партия възрастова граница от 70 години, което породи надежди, че ветераните може да започнат да се оттеглят.

Фидел Кастро: Куба няма нужда от подаръците на САЩ

Но вместо това той и 80-годишният Хосе Рамон Вентура бяха преизбрани за първи и втори секретар на партията за още пет години. Това означава, че Раул Кастро ще остане партиен шеф дори да се оттегли от президентския пост, посочва Ройтерс.

Източник: БТА