Вирусът зика може да се предава и по полов път
Вирусът зика може да се предава и по полов път / снимка: БГНЕС, архив

Вирусът зика бе открит в спермата на италианец 6 месеца след първите симптоми на заразяването, т.е. два пъти по-дълъг период в сравнение с досегашния "рекорд", сочат резултатите от изследване на учени от института "Спаланцани" в Рим.

30-годишният мъж имал треска и сърбежи в разстояние на 5 дни по време на престоя си в Хаити през януари. Учени от специализиралия се в лечение на инфекциозни болести институт "Спаланцани" взели няколко пъти проби от пациента, който вече е в добро здраве. Оказало се, че 91 дни след първите симптоми вирусът все още бил в урината, слюнката и спермата.

Какво трябва за знаем за вируса Зика?

134 дни след първите симптоми следи от вируса имало единствено в спермата. "188 дни, т.е. 6 месеца след първите симптоми пробата от спермата все още бе положителна", уточниха от института, като отбелязаха, че мъжът не бил засегнат от хронично заболяване или имунен дефицит.

Втора ваксина срещу зика се тества върху хора

През целия период мъжът използвал презервативи в сексуалните контакти със съпругата си, чиито проби останали отрицателни.

Учени доказаха връзка между Зика и рядка неврологична болест

"Получените резултати потвърждават необходимостта да се препоръча на засегнатите от вируса зика пациенти да се въздържат от секс или да използват презервативи за най-малко 6-месечен период", отбелязаха авторите на изследването.

Източник: БТА