Украйна обяви най-висока бойна готовност край Крим и Донбас
Украйна обяви най-висока бойна готовност край Крим и Донбас / снимка: БГНЕС, архив

Украинският президент Петро Порошенко нареди на всички военни части близо до Крим и по линията на съприкосновението в Донбас да преминат на най-високо равнище на бойна готовност, предадоха Ройтерс и ТАСС. Президентът обяви решението в Туитър след съвещание с ръководствата на силовите ведомства и външното министерство на Украйна.

Порошенко определи като цинични руските обвинения в тероризъм срещу Украйна

Тази мярка бе взета в резултат на засиленото напрежение между Русия и Украйна след вчерашните обвинения на Москва за нахлуване на украински диверсанти в Крим с цел подготовка на терористични актове на полуострова.

Руската Федерална служба за сигурност съобщи, че неин офицер и войник от армията са били убити през уикенда, опитвайки се да осуетят серия от атаки на украински "саботьори".

Путин: Украйна играе опасна игра

Руският президент Владимир Путин обвини Киев, че използва терористична тактика, за да провокира нов конфликт и дестабилизация на Крим, който Русия анексира от Украйна преди повече от две години. Украйна отхвърли тези обвинения и ги нарече циничен претекст на Москва за военни заплахи срещу нея.

По думите на говорителя на украинската служба за гранична охрана Олег Слободян Русия е струпала нови военни части с по-модерна техника на границата на Украйна с Крим.

"Категорично можем да кажем, че руските части, които бяха там от март, в момента биват заменяни с други", каза Слободян.

"Тези части пристигат с по-модерна техника, като включват и въздушнодесантни подразделения. През последните дни наблюдаваме укрепване на частите, които са по границата. Броят им е увеличен."

Източник: БТА