Темата обобщава Маргарита Колева
88969
Темата обобщава Маргарита Колева
  • Темата обобщава Маргарита Колева

Днес в съседна Македония е ден на национален траур в памет на жертвите от катастрофалните наводнения, връхлетели страната.

По последните данни на вътрешното министерство, жертвите са 21. Двегодишно дете е най-малката жертва от катастрофалните наводнения в събота срещу неделя. Малкият Енес е загинал заедно с дядо си в скопския квартал „Ченто", където има и най-много жертви. Най-много са загиналите от скопския район Гази Баба, в който влизат Сингелик, Стайковци, Смилковци и Црешево.

Над 100 души са ранени.

2-годишно дете е най-малката жертва на наводнението в Скопие

Все още се издирват много изчезнали хора.

Цяла нощ продължи да вали, а нивото на реките и езерата се покачва. Само през нощта са паднали 97 литра на квадратен метър дъжд. Обстановката остава бедствена, посочва NOVA.

Ден на национален траур в Македония в памет на жертвите на наводненията
netinfo

Буря и наводнения в Скопие (СНИМКИ/ВИДЕО)

Късно тази нощ правителството обяви извънредно положение в областите Скопие и Тетово, които най-много пострадаха от лошото време в нощта на събота срещу неделя.

Най-сериозни са щетите в общините Стайковци, Ченто, Смилковци и Арачиново, в околностите на македонската столица.

Кабинетът отпусна и финансова помощ за семействата на загиналите в размер на 300 000 денари, около 10 000 лева.

Ден на национален траур в Македония в памет на жертвите на наводненията
netinfo

Над 1000 души са евакуирани, а около сто души са ранените при наводненията.

Властите призоваха хората да пият само и единствено бутилирана минерална вода. Те предупредиха хората да не използват никакви зеленчуци от градините, тъй като те по всяка вероятност са замърсени. Препоръчано е там, където е спирал токът, останалата в хладилниците храна да бъде изхвърлена.

В Скопие са открити няколко пункта за раздаване на помощи от първа необходимост - храна, вода и други продукти.

Армейски и полицейски части продължават да разчистват наносите и изкоренените дървета от улиците, развалините на къщите и да извършват отводняване на засегнатите жилищни райони.

България изпрати аварийни екипи и техника в Скопие, за да включат в спасителните дейности и преодоляване на последиците след бурята. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов 12 пожарникари и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов заминаха за Скопие, за да помогнат за овладяване на ситуацията. Те са с два специализирани автомобила с техника за реагиране при наводненията. Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди изпращането на два екипа на аварийно-спасително звено, под ръководството на Красимир Димитров от Столична община, оборудвани с нужната техника, за да се включат в спасителните дейности.

Ден на национален траур в Македония в памет на жертвите на наводненията
netinfo

Над 700 светкавици се стовариха върху Скопие за една нощ

Бурята в Скопие в събота вечерта продължи повече от 5 часа. Стойността на валежите достигна 90 л./кв. м, а скоростта на вятъра - 70 км/час. Само за първите два часа на природното бедствие са регистрирани над 800 гръмотевици.

Източник: БГНЕС, Агенция "Фокус"

Източник видео: Nova.bg

Ден на национален траур в Македония в памет на жертвите на наводненията
netinfo