Борисов поканил Станишев на обяда с гръцката делегация (СНИМКИ)
Борисов поканил Станишев на обяда с гръцката делегация (СНИМКИ) / БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че по време на официалния обяд с гръцката делегация е била продължена дискусията за сътрудничеството между България и южната ни съседка в различни сфери като енергетиката, транспорта и туризма.

"Радвам се и че в неформален формат имахме възможност да обсъдим важни въпроси от регионален мащаб", сподели българският министър-председател в профила си във Фейсбук.

Плевнелиев и Ципрас: Сътрудничеството между страните ни може да е модел за Балканите

Той допълни, че е поканил да се присъедини и Сергей Станишев като председател на Партията на европейските социалисти. Въпреки различните политически идеологии, ние се обединихме около решения, които са от изключително значение за евроатлантическото развитие на региона, сподели Борисов.

Свързваме Черно и Бяло море чрез жп линия

По-рано в София се проведе съвместното заседание на българското и гръцкото правителство. Сред темите на срещата между двата кабинета бяха скоростна жп линия между Черно и Бяло море, предотвратяване на нови фермерски блокади на българо-гръцката граница и превръщането на Гърция в транзитна държава за доставка на газ.

След края на заседанието премиерът Бойко Борисов обяви, че заедно с колегата му Алексис Ципрас са обсъдили и миграционните проблеми, а решението им изисква "говорене в един глас". Делегациите на двете правителства договориха засилване на обмена на туристи и съвместни полицейски патрули по границата.