Свързваме Черно и Бяло море чрез жп линия
Свързваме Черно и Бяло море чрез жп линия / БГНЕС
Свързваме Черно и Бяло море чрез жп линия
88870
Свързваме Черно и Бяло море чрез жп линия
Свързваме Черно и Бяло море чрез жп линия
  • Свързваме Черно и Бяло море чрез жп линия
  • Свързваме Черно и Бяло море чрез жп линия


Скоростна жп линия между Черно и Бяло море, предотвратяване на нови фермерски блокади на българо-гръцката граница и превръщането на Гърция в транзитна държава за доставка на газ, бяха сред темите на съвместното заседание на българското и гръцкото правителство, което се проведе в София.

След края му премиерът Бойко Борисов обяви, че заедно с колегата му Алексис Ципрас са обсъдили и миграционните проблеми, а решението им изисква "говорене в един глас". Делегациите на двете правителства договориха засилване на обмена на туристи и съвместни полицейски патрули по границата.

България и Гърция договориха изграждането на жп линии между българските пристанища Варна и Бургас и гръцките в Александруполис и Кавала. Заедно с това ще бъдат създадени и логистични центрове в Бургас и Александруполис, стана ясно след съвместното заседание на правителствата.

Българският премиер посочи това свързване на Черно и Бяло море като пример за добросъседство и стокообмен, и похвали Гърция за проектирането на терминал за втечнен газ край Александруполис.

При добра и координирана политика с Гърция може да постигнем двоен успех. Нашата газопреносна система е изключително осъвременена и добра, в нея сме инвестирали над 20 млрд. лева през годините и на практика след Петрич тя влиза в гръцка територия. Така че от там нататък Гърция също ще бъде транзитна страна", коментира Борисов.

Българският премиер обеща, че още наесен ще бъдат проведени срещи с гръцките фермери и синдикатите за недопускане на нови блокади по границата.

"Този проблем, който им създават нашите язовири, те също плащат десетки милиони евро за компенсации, да направим така, че нашите системи за предупреждение и 80% само от язовирите да бъдат пълни наесен, за да могат да бъдат буфер. и да не заливаме техните територии. Това е изцяло в нашите възможности да го направим", ангажира се Борисов.

Двамата премиери се обединиха в позицията, че доста от миграционните въпроси остават нерешени, а премиерът Борисов отново акцентира върху несправедливото ни оставане извън Шенген.

"Гърция винаги ни е подкрепяла за това и се надявам сега, в новите условия, тази неправда да бъде решена. Ние като държава в момента покриваме всички критерии и мисля,ч е спокойно може да кандидатстваме за чакалнята на еврозоната", коментира още Борисов.

Премиерът Алексис Ципрас покани българския си колега да посетят заедно Александруполис, който ще се превърне в един от стратегическите центрове на Гърция.