Джон Кери е обезпокоен от руската хуманитарна операция в Алепо
Джон Кери е обезпокоен от руската хуманитарна операция в Алепо / Guliver/Getty Images

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази дълбоко безпокойство от провежданата от руското министерство на отбраната хуманитарна операция в сирийския град Алепо, съобщи Ройтерс.

Преди среща с външния министър на Обединените арабски емирства шейх бен Заид ал Нахаян той каза пред журналисти, че съществува риск, ако това е уловка, окончателно да се съсипят руско-американските усилия за намиране на политическо решение на продължаващия от пет години конфликт в Сирия.

Над 950 цивилни са били убити в Алепо за 3 месеца

Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че Москва и Дамаск започват мащабна хуманитарна операция в обсадения Алепо, като отворят коридори, по които жителите на града да могат да го напуснат.

ООН изрази безпокойство по повод на плана, а американски служители изказаха опасения, че целта е Алепо да бъде обезлюден и така бунтовниците да бъдат принудени да се предадат.

Запитан дали смята, че операцията е уловка, Кери каза, че засега не може да отговори със сигурност, но че американски екип уточнява в момента този въпрос. Освен това държавният секретар съобщи, че е разговарял с Москва два пъти през последните 24 часа.

Кери не уточни къде американският екип води проучването, посочва Ройтерс.

Ситуацията в Сирия в много отношения е извън контрол, каза Джон Кери

В Женева днес започнаха руско-американски консултации за изработване на съвместни мерки по стабилизация на обстановката в сирийския град Алепо, предаде ТАСС.

Междувременно сирийският президент Башар Асад заяви, че след приключването на процеса от Женева и победата на тероризма ще се произведат президентски избори. Това обаче е невъзможно, докато тероризмът процъфтява и загиват хора, подчерта той в интервю за гръцкия телевизионен канал "Епсилон".

"Победата във войната не е моя победа, а на сирийския народ, защото войната се води срещу сирийският народ", подчерта Асад. Той добави, че в Сирия има смъртно наказание и то се прилага от десетилетия. Решението кой да бъде екзекутиран обаче се взема от съдиите и не е политическо, заяви президентът на Сирия.

Лавров: САЩ може да използват сирийската Ал Кайда срещу Асад

Асад опроверга и слуховете, че се е състояла тайна среща между представители на Сирия и Франция. Тайни срещи между политици не са нужни, каза сирийският президент и добави, че "френското правителство е играло водеща роля в подкрепата на терористите в Сирия".

Всякакво взаимодействие между специалните служби за борбата с тероризма трябва да се състои под егидата на политическо сътрудничество между Сирия и западните страни. Такова сътрудничество в момента няма, каза Асад.

Източник: БТА