НОИ планира нови електронни услуги от догодина
НОИ планира нови електронни услуги от догодина / Sofia Photo Agency, архив

От следващата година ще подаваме по електронен път документите за отпускане на обезщетение за безработица, а работодателите ще могат да изпращат онлайн удостоверенията за пенсиониране, когато работниците напускат съответната работа. Тези нови услуги са заложени в плановете на сегашното ръководство на НОИ, което кандидатства за нов четиригодишен мандат. Кандидатите за управител и подуправител на НОИ Бисер Петков и Весела Караиванова представиха концепциите си за управление на института пред депутатите от социалната комисия.

От догодина популярните УП 2 и УП 3, които всеки кандидат-пенсионер взима от работодателите, при които е работил, ще се изпращат по електронен път от работодателя директно в НОИ. Така няма да има опасност работникът да изгуби някой от документите, ако през годините е сменял няколко работни места, обясни управителят на института Бисер Петков.

Другата планирана електронна услуга:

"Другото е свързано с редовно подаване на документи за отпускането на парично обезщетение за безработицата; да отпадне нуждата лицата да посещават и НОИ, след като са посетили бюрото по труда, за да се регистрират", каза Петков.

В рамките на сегашния мандат на Бисер Петков като управител на НОИ са въведени 32 електронни услуги, сред които и изчисляване на прогнозен размер на пенсията. Тази услуга ще стане достъпна и за изчисляване на ранните пенсии на полицаи и военни, тази есен, обеща Петков. Той обяви, че НОИ няма да се конкурира с универсалните пенсионни фондове по отношение на вноската за втора пенсия.

"Става дума за различни институции с различни цели, но да, хората имат право на избор и политиката на НОИ ще бъде политика на информираност, за да може тези хора да направят информиран избор", допълни Петков.

Решение за новото ръководство на НОИ ще бъде взето на утрешното заседание на парламента.