Инспекторатът към ВСС ще проверява магистрати за почтеност и конфликт на интереси
Инспекторатът към ВСС ще проверява магистрати за почтеност и конфликт на интереси / БГНЕС

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет /ВСС/ ще прави проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи. Това реши парламентът с приети текстове от промените в Закона за съдебната власт на второ четене.

Според новите текстове Инспекторатът ще извършва проверки на имуществените декларации на магистратите, проверки за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на съдиите, прокурорите и следователите.

Магистрати се обявиха против промени в Закона за съдебната власт

Инспекторатът ще трябва да изготви годишна програма за планови проверки и годишен доклад за дейността си, който ще представя на пленума на ВСС. Инспекторатът ще трябва да публикува годишния си доклад на интернет страницата си.
С промените беше увеличен и броят на администрацията на Инспектората.

Депутатите задължиха административните ръководители на органите на съдебната власт да предоставят информация на главния инспектор и инспекторите за действията, които са предприели по всеки сигнал или предложение, изпратен до тях от Инспектората.

Подателите на сигнали срещу магистрати - задължително и с ЕГН

Депутатите въведоха още едно изискване към членовете на ВСС, според което член на съвета не може да е лице, спрямо което е установен конфликт на интереси с влязло в сила решение по-малко от една година преди избора.

Парламентът прие промени в Закона за съдебната власт

Според новите текстове Пленумът на ВСС ще трябва да създава и поддържа електронен публичен регистър на всички проекти, които имат за предмет функционирането на органите на съдебната власт, изпълнявани от професионални организации на съдии, прокурори и следователи.

Източник: БТА