Каракачанов иска мораториум върху Дъблинското споразумение
Каракачанов иска мораториум върху Дъблинското споразумение / БГНЕС

Докато Европейският съюз не изгради нова система за сигурност, не трябва да приемаме нелегални имигранти, депортирани от Западна Европа. Българското правителство да наложи едностранен временен мораториум върху Дъблинското споразумение, защото то не работи ефективно, което се посочва и от други европейски страни. За това настоява лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов, съобщиха от ВМРО.

Поводът е информацията, че 27-годишният сириец, който се самовзриви пред заведение в германския Ансбах, е влязъл в Европа през България и е трябвало да бъде депортиран у нас заради отказан статут на бежанец.

Атентаторът от Ансбах не е бил радикализиран, когато е бил у нас

Според Красимир Каракачанов българската държава трябва да защити живота и сигурността на гражданите, прилагайки най-строг контрол спрямо влизащите в страната мигранти от Близкия Изток и Африка.

Явно е, че Старият континент е поставен пред предизвикателството да намери баланс между сигурността и правата на човека, но политиката на Германия да приема всеки, представящ се за бежанец, освен сбъркана е и катастрофална за всички нас, посочва Каракачанов. Според него показателно в случая е, че атентаторът е бил с отказан статут още преди 2 години, но въпреки това му е позволено да пребивава в Германия.

Атентаторът от Ансбах бил в България до средата на 2014-а

Според Красимир Каракачанов фактите са, че проблем с мигрантите има, а Европейският съюз е безпомощен. Нужно е преосмисляне на общите политики, защото фундаментализмът се материализира в поредица терористични актове в Европа. Въпросът вече не е "Дали?", а "Кога и къде?", допълва лидерът на ВМРО.

Той смята, че настоящата европейска политика е несъстоятелна и че е нужно страните-членки на ЕС да се отбраняват заедно срещу тероризма.
Страната ни трябва да защити националния си интерес, защото е факт, че този сириец можеше да извърши атентата у нас и сега жертвите да бъдат българи, посочва Каракачанов.

Ново нападение в Германия: 15 ранени при експлозия в Ансбах (ВИДЕО/СНИМКИ)

Отговорност на всички правителства в рамките на ЕС е да покажат, че Европа не е хан, в който всеки може да влиза и излиза, а междувременно и да убива, коментира още Каракачанов, цитиран в съобщението.

"В България има почва за разпространение на радикален ислямизъм, което бе потвърдено и от главния прокурор, и от председателя на ДАНС. Дълг на Министерски съвет и на Народното събрание е да наложат ред в държавата", се казва още в съобщението на ВМРО.

Източник: БТА