Русия все още е далеч от сътрудничество със САЩ в борбата с Ислямска държава
Русия все още е далеч от сътрудничество със САЩ в борбата с Ислямска държава / Getty Images

Русия, която води преговори със САЩ за споразумение за военно сътрудничество за Сирия, все още е далеч от позициите на Съединените щати, заяви американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Ако бъде избран за президент на САЩ, Тръмп ще обмисли съюз с Русия за борба с ИД

Целта на преговорите, водени от държавния секретар Джон Кери, имат за цел да се установи дали руснаците са готови "да свършат добра работа в Сирия, с други думи да помогнат за политически преход, при който Башар Асад да бъде отстранен от властта, и за борба с екстремистите, а не с умерената опозиция", каза министърът пред журналисти в Пентагона. "Засега те са далеч от това, но държавният секретар се опитва да изложи тази позиция пред тях", продължи той.

Двете велики сили се споразумяха за засилено сътрудничество и конкретни мерки за спазване на прекратяването на огъня в Сирия, както и за борба с джихадистите от Ислямска държава, отбелязва АФП.

Башар Асад не вярва Русия да сключи сделка със САЩ зад гърба му

Картър изрази съмнения към перспективите за военно сътрудничество с Русия за борба с Ислямска държава в Сирия, предаде Асошиейтед прес. На пресконференция с председателя на Съвета на началник-щабовете генерал Джоузеф Дънфорд министърът на отбраната каза, че проблемът е в това, че Русия насочва усилията си основно към подкрепа за сирийското правителство, но ефектът от това е удължаване на гражданската война.

"Надявахме се, че те ще работят за политическо решение и за преход, с който да се сложи край на гражданската война, както и за борба с екстремистите, а не с умерената опозиция. Но те далеч не правят това", добави той.

Русия предложи на САЩ съвместни въздушни удари в Сирия

Джон Кери води преговори с руски представители по предложение, предвиждащо САЩ да споделят с руснаците разузнавателна информация, а в замяна Русия да използва влиянието си над сирийския режим, за да го убеди да спре въздушните бомбардировки и да работи за политическо решение на гражданската война, в който загинаха половин милион души, добавя АП.

Източник: БТА