Русия опроверга твърдения на Ненчев
Русия опроверга твърдения на Ненчев / БГНЕС, архив

Русия отхвърли твърдения на българския министър на отбраната Николай Ненчев.

Министерството на отбраната на Руската федерация не е било уведомено от военното министерство на България за допуснати от руски военни самолети нарушения на правилата за полети в "българската зона на отговорност на въздушното пространство на НАТО" и би искало да получи разяснения за това какво представлява тя, предаде ТАСС, като цитира говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Разпитаха Борисов за изказването за руския самолет

Той коментира изказване на българския министър на отбраната Николай Ненчев в интервю.

"Руските самолети действително по план редовно изпълняват полети над акваторията на Черно море. Маршрутите на полета им са определени в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води. Освен това, всички полети, включително през юни, са се осъществявали с включени транспондери", каза Конашенков, цитиран от ТАСС, Ройтерс и БТА.

Русия отрече информацията за нарушаване на турското въздушно пространство

„Навлизането на руски самолети в зоната ни на отговорност е провокация с неясна цел". Това заяви в неделя пред Нова телевизия министърът на отбраната Николай Ненчев. Той поясни, че за последния месец имало 10 подобни случая. Някои от тях обаче били с граждански полети и навлизането им в зоната на отговорност се дължало на неразбирателства при организацията на въздушния трафик. Министърът обясни, че не знаел какво е официалното обяснение на Русия за тези инциденти, защото разговорите по темата се водели по дипломатически канали.

Цялото интервю на българския министър на отбраната от 24 юли вижте във видеото: