Разпитаха Борисов за изказването за руския самолет
Разпитаха Борисов за изказването за руския самолет / снимка: БГНЕС
Разпитаха Борисов за изказването за руския самолет
82330
Разпитаха Борисов за изказването за руския самолет
Чуйте цялото изказване на премиера Борисов
  • Разпитаха Борисов за изказването за руския самолет
  • Чуйте цялото изказване на премиера Борисов

Премиерът Бойко Борисов прекара около час на разпит във Върховната касационна прокуратура. Повод за срещата на Борисов с държавното обвинение стана сигнал на „Протестна мрежа", според който със свое изказване премиерът е оповестил държавна тайна.

Вижте какво каза Борисов на партийния форум

Става дума за казаното от Борисов по време на партиен форум от преди месец, когато той е оповестил искане от страна на Русия нехуманитарен самолет да бъде пуснат през въздушното ни пространство на път за Сирия.

„Това не е никаква държавна тайна, защото вие пишете всеки ден във вестниците и си говорите по радиото, че сме отказали или не сме отказали полет. Каква държавна тайна е", попита Борисов.

Борисов говорил хипотетично за руския самолет

Премиерът обясни, че срещу него има сигнал, че е извършил „някакво престъпление, свързано с преминаването на руските самолети, които не са преминали". Тъй като е класифицирана информацията, прокуратурата не дава да се разгласява, каза Борисов. „Като не са минали самолети, какво предателство съм извършил", попита премиерът.

„Но мога да уверя тези, които са пуснали сигнала, че благодарение на нашите действия - те са били законни, сме предотвратили минаването на такива самолети. Изобщо хипотетичното ни разсъждение на глас какво би се случило и то на едно партийно мероприятие, пред партийния актив, приемам, че за тях има смисъл, за мен нито има нарушение на Конституцията, нито на какъвто и да е текст от закона. Но прокурорът прецени за нужно и час и половина ме въртя по темата, така че каквото имало, съм казал", обясни премиерът.

Лавров: Борисов трябва да се срамува от изявлението си за руските енергийни проекти

В коментар, че според сигнала е предател, Борисов каза на шега: „Ако искат да ме оставят в историята за това, че съм казал, че не трябва да сваляме руски самолети, военно-транспортни самолети, ако прелетят над нас, да не ги сваляме, ако искат да ме оставят в историята, да ме вкарат в затвора".

Борисов свидетелства по делото за аферата "Златното пате"

„Първо, такава хипотеза няма, беше провокация. Неслучайно аз се обърнах в същото това изказване и към Москва, да не го правят повече, защото нервите на пилотите, на военните, на начални-щабовете, министри, на всички в един такъв момент, да сложат на една везна приятелството, братството, историческата ни памет със сегашните обстоятелства, е голямо изпитание. Иначе си има нормален дипломатически път, заявява се в седемдневен срок и ние в случаите, когато не е спазен законът, отказваме полети. И не само ние, и Румъния, и Гърция, и другите държави. Сиреч опитът е няколко дни преди изборите - така съвпадат и разпитите ми тук, и в съда днес делото, да съм ваш коментатор", обясни Борисов.

На 13 септември Борисов обясни, че е дал разрешението за прелитане на руски самолет над територията на България ден, преди страната да откаже на Москва въздушен коридор за Сирия. Това стана по време на партиен форум на ГЕРБ в столицата, на който бяха представени кандидатите за кметове на партията. Ден по-късно "Протестна мрежа" внесе в прокуратурата сигнал срещу премиера по повод изказването му. След това външният министър Даниел Митов каза, че изказването на премиера визирало хипотетична ситуация.