Митов: По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство
Митов: По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство / снимка: БГНЕС, архив
Митов: По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство
81751
Митов: По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство
  • Митов: По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че нощта на „върховно изпитание" за премиера Бойко Борисов всъщност е била хипотетична ситуация. По повод изявленията на министър-председателя от неделя за пропуснат руски самолет преди дни, министър Митов беше категоричен, че не е нарушавано въздушното ни пространство, а Борисов е реферирал към това как да реагираме в хипотетична ситуация.

В неделя министър-председателят сподели, че преди дни е пропуснал руски самолет да премине през въздушното ни пространство. "Трябва да ви кажа, че преди няколко дни имах едно действително много върховно изпитание, една нощ, в която министърът на отбраната и шефът на Генералния щаб предадоха, че има план за полети на руски военни самолети през нашата територия. Много е ясна военната ни доктрина, много е ясна нашата задача да охраняваме южния фланг на НАТО. Много ясно е разписано какво трябва да направят нашите пилоти и само преди седмица видяхте на Шабла какви перфектни войски имаме. Трябваше да се вземе решение как да постъпим в този момент. Началникът на Щаба докладва, чака заповед, военният министър докладва, чака заповед. Дилемата е дали да изпълним това, което имаме като ангажимент с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки от хора и самолети по Черно море. Това не мога да го допусна. Тогава разпоредих, ако се наложи, да ги пропуснем", каза Борисов в неделя.

Външният министър Даниел Митов обаче беше категоричен, че премиерът говорил за хипотетична ситуация. "Това, което каза премиерът преди два дни - той реферираше към хипотетична ситуация. Тоест след като ние не издадохме разрешение за прелитане на руски товарни самолети, защото, както знаете, имахме информация, че заявеният товар се разминава с реално превозвания такъв, тогава, разбира се, ние обсъждахме вариант, ако евентуално бъде нарушено въздушното ни пространство, въпреки нашата забрана какво да правим. Към това реферира премиерът, нищо повече не се е случило. По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство и тава трябва да стане ясно", каза Митов.

Той допълни, че не са издадени разрешения за определени полети. Разрешение е имало само за един дипломатически полет, който е от друг тип тоест пътнически самолет нямащ нищо общо със забраната.