Доставка по въздух: Семейство в Невада получи донати и кафе с дрон
Доставка по въздух: Семейство в Невада получи донати и кафе с дрон / ThinkStock/Getty Images

Донати, кафе и сандвич с пилешко са част от продуктите, доставени за първи път в САЩ с гражданско безпилотно самолетче след получена зелена светлина от авиационните власти, предаде Франс прес.

Доставката е извършена от името на веригата 7-Илевън (7-Eleven) с дрон на компанията Флирти (Flirtey) в Рино, щата Невада. Семейство е било получател на пратката със студени и горещи продукти.

Дронът - детска играчка, скъпо удоволствие или технология на бъдещето?

През юни Белият дом представи нови правила, разрешаващи употребата за граждански цели на малки дронове, но само в зрителното поле на оператора и без да прелитат над хора. Дроновете трябва да са с тегло под 25 кг и да летят на височина до 122 метра с максимална скорост 161 км в час.

Разрешава им се да летят, само ако имат специално осветление и се придържат на разстояние минимум 8 км от летищата.

Пицария в Мумбай вече прави доставки с дрон

Операторите трябва да са на минимум 16 години и да имат сертификат за дистанционно пилотиране.

Според новите правила, които ще влязат в сила в края на август, гражданските оператори вече ще могат да използват дронове без специално разрешително. Сега те трябва да кандидатстват за освобождаване от правилата, регламентиращи пилотираните летателни апарати - процедура, която може да е продължителна и скъпа.

Медицински дрон оказва спешна помощ в Холандия

За компании като Амазон (Amazon) и Алфабет (Alphabet), която замени Гугъл (Google) се разработва отделна регулация.

През май германската Дойче пост Ди Ейч Ел (Deutsche Post DHL) обяви, че е първата пощенска услуга в света, която успешно е доставила пратки до клиенти с дрон - в баварското селце Райт им Винкл.

Полицаи обучиха соколи да нападат дронове във въздуха (ВИДЕО)

Амазон, Гугъл и Уол Март (Wal Mart) отдавна работят по методи за транспортиране с дрон, поради което вече имаше редица твърдения за "първата" успешна доставка с дрон.

Източник: БТА