Хапни си, мама... или кои майки отглеждат дебели деца
Хапни си, мама... или кои майки отглеждат дебели деца / ThinkStock/Getty Images

Майките, които са затлъстели или с наднормено тегло, изглежда поднасят повече храна на децата си, като увеличават потенциалния риск от детско затлъстяване, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета на Флорида в Гейнсвил поискали от майки да опишат степента на гладуването си, както и тази на 3-6-годишните си деца преди ядене. Изследването обхванало 29 деца. Жените, които били с наднормено тегло или затлъстели, имали чувството, че са по-гладни, и смятали, че децата им също са по-гладни. Затова им давали по-големи порции.

"Тъй като малките деца се затрудняват да установят кога са сити, колкото повече храна им е поднесена за ядене, толкова по-голяма е вероятността да ядат", заяви Сара Стромбърг от университета.

Затлъстяването съкращава живота

"Ако започнем да идентифицираме тези фактори, ще можем да помогнем на родителите да разберат колко големи трябва да са подходящите за децата им порции", поясни ръководителят на екипа Дейвид Джаник. По думите му това може да доведе до трайни здравословни хранителни навици.

Учените все пак отбелязват, че резултатите са предварителни, тъй като изследването все още в начален етап.

Всяко трето дете в Европа страда от затлъстяване или наднормено тегло

Как все пак родителите да са сигурни, че децата им не се тъпчат излишно с храна?

"Родителите решават какво да поднесат на децата си и кога да го сторят - отбеляза Джаник. „Децата обаче могат да имат разумен контрол върху консумираната от тях храна. В случай, че са изяли подходяща по големина порция и все още са гладни, могат да поискат допълнително храна."

Какво пази децата от затлъстяване

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Human Nutrition and Dietetics.

Източник: БТА