Пуснаха без парична гаранция обвинен за убийство, семейството му било бедно
Пуснаха без парична гаранция обвинен за убийство, семейството му било бедно / Дарик Варна, архив

Варненският апелативен съд отказа да определи парична гаранция на 26-годишния Костадин Иванов от село Чернево, който е обвиняем за убийството на съселянина си Станчо Георгиев, и му наложи мярка за неотклонение "подписка".

Младият мъж прекара зад решетките 15 месеца, след като беше арестуван през април миналата година. Тогава навръх Великден в селото избухна сблъсък между две враждуващи ромски фамилии – на златарите и на копанарите. При свадата беше прострелян Станчо, който е от рода на златарите.

Един загинал и двама ранени след ромска свада в Чернево

Първоначалните свидетелски показания доведоха до задържането под стража на Костадин.

В хода на разследването са били разпитани повече от 50 свидетели. Само един от тях уличава обвиняемия в деянието, а всички останали сочат като извършител на престъплението бащата на Костадин. Към настоящия момент не е установено и оръжието, с което е прострелян Станчо, като и от кого е било ползвано Това е записано в определението на Варненския окръжен съд, който преди близо две седмици пусна Костадин от ареста.

Единственият обвиняем след кървавото циганско меле на Великден отрича да е стрелял (СНИМКИ)

В частния протест срещу решението на ВОС прокуратурата поиска от Апелативния съд да определи на Иванов парична гаранция в размер на 10 000 лева.

Втората инстанция обаче определи мярка за неотклоние „подписка”, съобразявайки се с тежкото материално положение на семейството на обвиняемия, както и заради факта, че спрямо него има наложена забрана да напуска пределите на страната.

Решението на съда е окончателно.