Единственият обвиняем след кървавото циганско меле на Великден отрича да е стрелял (СНИМКИ)
Единственият обвиняем след кървавото циганско меле на Великден отрича да е стрелял (СНИМКИ) / netinfo

Единственият обвиняем за циганското меле в село Чернево навръх Великден, което завърши с труп и двама тежко ранени, отрича да е стрелял по убития Станчо Георгиев. По искане на прокуратурата обаче Варненският окръжен съд определи постоянен арест на 25-годишния Костадин Иванов, когото показания на очевидци и свидетели уличават като извършител на престъплението. Срещу него вероятно ще бъде повдигнато и обвинение за опит за убийство на още един мъж, който е бил уцелен с три куршума и се намира в тежко състояние в болница.

Дългогодишна вражда между два цигански клана стои в основата на подновения в неделя конфликт. Жертвата принадлежи към златарите, а обвиняемият – към копанарите. Според версията на Иванов във вечерните часове на Великден той и брат му отишли за бира до магазина. На връщане колата им била ударена от автомобил с хора от другия клан, които били въоръжени с брадви и колове. Те започнали да блъскат по колата на Иванов, но братята успели да избягат. Обвиняемият твърди, че е чул изстрели преди сблъсъка, а след като били атакувани, 26-годишният Станчо Георгиев вече е бил мъртъв.

„Не съм стрелял. Когато отидох, момчето вече беше простреляно”, заяви пред съда Костадин Иванов. Неговият адвокат изтъкна, че клиентът му сам е позвънил на тел. 112 и освен показанията срещу него засега няма други доказателства. Все още не са готови резултатите от балистичната експертиза на пистолета и от взетите натривки на участниците в мелето.

Единственият обвиняем след кървавото циганско меле на Великден отрича да е стрелял (СНИМКИ)
netinfo

Оръжието е било открито заровено в двора на Димо Станев, който е роднина на Иванов. Пред разследващите мъжът заявил, че обвиняемият му го е дал, за да го скрие. Пистолетът е бил  преправен от пневматичен в боен. Показанията на още двама души, които са присъствали на мелето, уличават Иванов.

В съдебната зала прокурор Атанасов заяви, че животът на 25-годишния мъж е застрашен, ако той остане на свобода. Другият цигански клан можел да потърси отмъщение. Златарите неколкократно отправяли заплахи към копанарите, за което имало подадени жалби в полицията, добави адвокатът на Иванов.

Единственият обвиняем след кървавото циганско меле на Великден отрича да е стрелял (СНИМКИ)
netinfo

Обвиняемият е женен и има едно дете. Работил е в чужбина. Осъждан е на пробация, но по-късно е реабилитиран.

След убийството навръх Великден полицията задържа още трима души. От прокуратурата не изключиха на част от тях също да бъдат повдигнати обвинения.