При опита за преврат в Турция тази нощ са загинали 161 души - цивилни и от правителствените сили, 1440 са ранени. Броят на жертвите сред превратаджиите е 104. Арестувани са 2800 военнослужещи, в това число висши военни. Това заяви след извънредно правителствено заседание премиерът на Турция Бинали Йълдъръм. Той отбеляза, че положението в страната е изцяло под контрол, но призна, че опитът за преврат е „петно" за турската демокрация. Йълдъръм добави, че Конституционният съвет на Турция ще обсъди връщането на смъртното наказание в страната в светлината на опита за военен преврат.

„Смъртното наказание е отменено в Турция. Днес ще се събере Конституционният съвет, който заедно с партиите ще обсъди въпроса за целесъобразността от връщане на тази наказателна мярка", подчерта Йълдъръм.

Турското президентство предупреди за опасност от нов опит за преврат (ВИДЕО)

Междувременно турските сили за сигурност завършиха операцията срещу пучистите в централата на Генералния щаб на турската армия в Анкара, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от световните агенции и БТА.

Държавната Анадолска агенция съобщи, че всичките военни в Генщаба в Анкара, замесени в опита за преврат, са били задържани. Полицаи от силите за борба с тероризма ще извършат "внимателно претърсване" на централата, предаде още агенцията.

Телевизия НТВ излъчи кадри, на които се вижда задържането на турски полковник и други военни. Видеото показва как те са обискирани от специалните сили, а после някои коленичат на земята с ръце зад главата.

"Хюриет" съобщава, че някои от задържаните войници са казали на следователите, че не са знаели, че са част от опит за преврат, а им е било казано от командирите, че участват във военно учение.

Турските власти са арестували десетима членове на Държавния съвет, висшия административен съд на страната, и издирват 140 членове на Касационния съд в разследване, свързано с проваления опит за преврат тази нощ, предаде Ройтерс, позовавайки се на турската телевизия НТВ.

Тези арести, както и задържането на съдии от други съдилища са знак, че разследването се разширява в посока и към съдебната система, отбелязва Ройтерс.

Турското правителство казва, че членове на "паралелна структура" в армията стоят зад преврата, имайки предвид последователи на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен.

Президентът Тайип Ердоган отдавна обвинява бившия си съюзник Гюлен, че е изградил паралелна структура в съдебната система, армията, образованието и медиите, която има за цел да свали правителството. Гюлен отхвърля обвиненията и публично осъди опита за преврат.

Турската армия - една от най-подготвените в света

Тази нощ част от армията в Турция опита да направи преврат с помощта на танкове и хеликоптери. Военни обявиха по турска телевизия, че въвеждат военно положение и вечерен час. В Турция настъпи хаос, хиляди граждани излязоха по улиците. Имаше изстрели по сгради в Анкара и Истанбул. Няколко часа след това президентът Реджеп Ердоган се завърна триумфално в Истанбул от почивка и предупреди за чистка в армията. Националната разузнавателна служба на Турция обяви, че пучът е пресечен.

„Опитът за военен преврат в Турция е осуетен. Той бе организиран от командването на ВВС и жандармерията на страната", заяви снощи говорителят на Националната разузнавателна организация на Турция Нух Йълмаз.

Започнало е бързо разследване за грубо нарушение на конституцията. Началникът на пресслужбата на националното разузнаване Нух Йълмаз заяви, че опитът за преврат е напълно потушен, има локални сблъсъци на отделни места, а гражданите се саморазправят с бунтовниците. Всички участници в този опит ще бъдат осъдени за държавна измяна, към момента вече всичко е спокойно, подчерта говорителят.

Командващият спецчастите на турската армия ген. Зекайи Аксакалъ съобщи пред телевизия Ен ти ви, че превратът е бил подкрепен от неголяма част от военните. Съобщено бе, че е освободен началникът на Генщаба на армията и няколко генерали, които бяха арестувани в началото на преврата. Командващите родове войски са останали на страната на действащото правителство.

В същото време и в Истанбул, и в Анкара, и в Измир излязоха десетки хиляди хора в подкрепа на правителството.

Ердоган се закани заговорниците да платят висока цена за действията си

Завърналият се в Истанбул президент Реджеп Ердоган направи изявление пред журналистите. „Всички замесени в опита (за преврат) ще понесат най-сурово наказание, независимо от това какви структури представляват", каза Ердоган. Изявлението му бе излъчено по държавната телевизия ТРТ, която възобнови предаванията си. По-рано тя бе спряна, след като метежниците обявиха програмата си в нейния ефир.

Той отбеляза, че „групата метежниците, посегнали върху единството на нацията, е получавала указания от главатарите си, живеещи в САЩ", предаде телевизия "Ал-Маядин".

По-рано правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че опитът за преврат бе предприет от членовете на движението „Хизмет", създадено от Фетулах Гюлен, обвиняван в антиправителствена дейност. Гюлен живее в изгнание в САЩ. Самият Гюлен написа в профила си, че няма нищо общо с преврата и категорично отхвърля обвиненията за връзки с военните. Появиха се и други имена като замесени в опита за преврат.

Източник на видео: Нова телевизия