Партията на Местан осъди опита за военен преврат в Република Турция
Партията на Местан осъди опита за военен преврат в Република Турция / БГНЕС, архив

Председателят на ПП "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) Лютви Местан излезе със специално изявление след опита за военен преврат в Република Турция.

Турското президентство предупреди за опасност от нов опит за преврат

"Осъждаме опита за военен преврат в Република Турция, защото представлява насилствен, антидемократичен акт срещу конституционните устои на съседната ни държава. Най-важната характеристика на конституционната демокрация е, че властта се делегира единствено и само от суверена", се казва в позиция на партията.

"През тази нощ именно турският народ прояви изключително силните си демократичен рефлекс и култура, като се противопостави решително на организаторите на антиконституционния военен преврат и заедно с легитимните власти успя да го предотврати.

Военните преврати не са донесли нищо добро на човечеството и в частност на която и да е държава. Тази оценка се отнася и за историята на военните преврати в Република Турция. За разлика от предишните, при този последен опит за преврат цялото демократично гражданско общество на Турция се консолидира в защита на демокрацията и нейните принципи.

Ердоган се закани заговорниците да платят висока цена за действията си

Фактът, че военният преврат е осъден не само от президента на Република Турция, от премиера и управляващата партия, но и от опозиционните партии - Народно-републиканската партия и Партията на националистическото действие, показва категорично, че демокрацията в Турция е необратима и че тази страна е изпълнила не само на книга едно от условията за присъединяването си към ЕС относно привеждането в съответствие с европейските стандарти за мястото и ролята на армията в една конституционна демокрация", акцентира още Местан.

"Поднасяме съболезнования заради десетките невинни жертви на преврата и изразяваме силно очакване конституционният ред в страната бързо да се възстанови и Република Турция да продължи по пътя на демократичните реформи, които да осигурят нейното стабилно и мирно развитие", завършва изявлението си Лютви Местан.