Германия, Италия и Испания обявиха, че затягат граничния контрол с Франция след атаката в Ница, при която бяха убити най-малко 84 души.

Испания засили мерките за сигурност по границата с Франция след терористичната атака в Ница, предаде ТАСС, като се позова на министъра на вътрешните работи Хорхе Фернандес Диас. Той заяви, че най-вероятно зад нападението стои групировката "Ислямска държава".

Светът реагира остро на атентата в Ница и тероризма

Испанският премиер Мариано Рахой осъди атаката в Ница, предаде Франс прес. "Моите съболезнования за жертвите на целия френски народ", написа Рахой в Туитър. Той определи атентата като отвратителен.

По-рано Италия също затегна контрола на границата с Франция. Както съобщи местната агенция АНСА, проверяват се всички автомобили, идващи от Франция, предаде ТАСС.

Кой е извършителят на атентата в Ница?

В Германия мярката ще бъде предприета в координация с френските власти, предаде Ройтерс, като се позова на федералната полиция. Ще бъде затегнат контролът на германските летища и на границата с Франция.

Италианският министър на вътрешните работи Анджелино Алфано обяви в страницата си в Туитър, че е свикал спешно заседание на комитета за борба с тероризма.

Тридневен траур във Франция след нападението в Ница

Властите на италианската област Лигурия, която граничи с френския Лазурен бряг, предложиха помощ в приема на хора, пострадали при снощната трагедия в Ница, заяви в Туитър губернаторът Джовани Тоти, цитиран от ТАСС. "Област Лигурия е готова да подпомогне френските власти, като им предостави своите болници в пограничната зона за настаняване на ранени", посочи той.

Камион се вряза в тълпа от хора в Ница, жертвите са десетки (ВИДЕО)

Той потвърди, че по разпореждане на италианското министерство на вътрешните работи е засилен контролът по границата с Франция. Италия е засилила и мерките за сигурност по летищата, гарите и на обществените места, съобщи местната телевизия РАИ 24.

Лондонският кмет Садик Хан заяви, че мерките за сигурност в столицата ще бъдат преразгледани след нападението в Ница.

"Искам да успокоя лондончани, че днес ще преразгледаме собствените си мерки за сигурност в светлината на тази атака и че аз и началникът на лондонската полиция ще направим всичко възможно за безопасността на съгражданите ни", заяви Хан, цитиран от информационна агенция Прес Асошиейшън.

Българи, свидетели на трагедията в Ница: Беше касапница (ВИДЕО)

Чешката полиция съобщи, че повишава сигурността като превантивна мярка след нападението с камион в Ница, предаде Асошиейтед прес.

Началникът на чешката полиция Томаш Тухи каза, че са засилени мерките за сигурност на международното летища в Прага и другите международни летища в страната, на железопътните гари и други места, където се състоят масови спортни и културни събития.

Чешкото външно министерство посочи, че сред загиналите при атаката в Ница няма чешки граждани, но една чехкиня е била леко ранена.

Източник: БТА