Скандал за прическата на Франсоа Оланд
Скандал за прическата на Франсоа Оланд / Guliver/Getty Images
Гребенът в косите на Оланд струва близо 10 000 евро на месец на френската хазна
88420
Гребенът в косите на Оланд струва близо 10 000 евро на месец на френската хазна
Гребенът в косите на Оланд струва близо 10 000 евро на месец на френската хазна
  • Гребенът в косите на Оланд струва близо 10 000 евро на месец на френската хазна
  • Гребенът в косите на Оланд струва близо 10 000 евро на месец на френската хазна

Скандал за прическата на Франсоа Оланд взриви Франция навръх националния й празник. Личният фризьор на френския президент получава 10 000 евро заплата от държавния бюджет. Обяснението за голямата сума е, че коафьорът е на денонощно разположение. Освен това той отива много рано на работа в Елисейския дворец, за да полага всекидневни грижи над прическата на президента, който е полуплешив. Маргарита Колева с подробностите.

Сатиричният седмичник "Канар аншене" съобщи, че персоналният фризьор на Оланд получава почти 10 000 евро заплата. Изданието публикува и трудовия договор на фризьора. От документа се вижда, че от 2012 г. той получава 9895 евро месечно - с 5 хиляди евро по-малко от президента и приблизително колкото член на правителството. Освен това, върху основната заплата има и начисления.

Голямата сума е заради факта, че президентският коафьор е на денонощно разположение на Елисейския дворец. Човекът дори отсъствал при раждането на децата му, когато те попадали в болница или претърпявали операция. Той бил на поста си и преди всяка публична изява на държавния глава, включително събота и неделя. Стилистът придружавал Оланд и по време на официалните му посещения в чужбина.

Франсоа Оланд обясни за заплатата на фризьора си

Информацията за личния фризьор на Оланд и възнаграждението, което получава, говорителят на правителството Стефан лю Фол коментира така: "Вярно е, президентът има личен коафьор, но това не е изненадващо. Всички първи във Франция досега са имали на разположение такава лична грижа".

Евродепутатът Флоран Филипо, заместник-председател на френската партия "Национален фронт", също коментира разкритието: „Нормално е един фризьор да взима пари за услугите си. Няма лошо в това президентът да изглежда добре. Все пак той е лицето на нацията. Но когато се плащат 10 000 евро за една прическа и това са парите на хората, това е недопустимо".

Коафьорът на Оланд взема 10 000 евро заплата

Франсоа Оланд спечели президентските избори във Франция през 2012 г. с обещание, че ще е "нормален" държавен глава. Неговата дефиниция за "нормален" изглежда включва и харченето на около 10 000 евро месечно за фризьор, пише сайтът "Политико".

Разкритието за поддържането на президентската прическа и колко струва това на данъкоплатците разбива и последните остатъци от представата, която Оланд създава за себе си - на непретенциозен президент, чийто живот не се отличава с особен външен блясък, ако се изключи епизодът от 2014 г., когато стана известна любовната му афера с френска актриса, което пък предизвика бившата му спътница в живота да напише отмъстителна книга за него.

Скромният, смислен имидж на Оланд, трябваше да го противопостави на показния блясък на предшественика му Никола Саркози, с неговите скъпи часовници, обеди в луксозни ресторанти, брак с бившия топ модел, певица и актриса Карла Бруни и начин на живот, подхождащ на светска знаменитост.

Френското правителство намали възнагражденията на президента и министрите

Социалистът Оланд пое поста, обещавайки пестеливост. Едно от първите му решения бе да прокара 30-процентно намаление на заплатите на министрите и на неговата собствена. Но не всички заплати са били орязани. На 16 май 2012 г., ден след като Оланд встъпва в длъжност, назначеният от него началник на кабинета му наема парижки коафьор, който да работи на пълно работно време за прическата на президента. Заплатата му е 9 895 евро месечно. Месечната заплата на министър в правителството е 9 940 евро.