Какви са очакванията за летния туристически сезон?
Какви са очакванията за летния туристически сезон? / БГНЕС, архив

Очакванията на министъра на туризма Николина Ангелкова за летния сезон са изключително положителни, като всички целеви пазари регистрират ръст от над 10%.

"До момента регистрираният ръст от руския пазар е около 30% на база издадени визи и Гранична полиция за влизанията в страната. Очакванията за лятото за руския пазар са да се движи около 20-30%. Към момента има добри очаквания и се надявам в края на сезона тези ранни записвания да се оправдаят", коментира тя. Очакват се ръстове от Германия около 20%, Полша - 15%, Чехия - 15%, Унгария - 10%, Словакия - 10%, Израел - 15%, Франция - за първи път регистрира ръст от 10%, Великобритания - 10%, Румъния - 10%, Турция - 15%.

Хотелиери организират езикови курсове за "вносни" работници (ВИДЕО)

Ангелкова не се притеснява от това, че българските туристи бягат в Гърция, защото през миналата година 950 хил. гърци са посетили страната ни, а 1 млн. българи са почивали в Гърция, т.е. съвсем близки са показателите. През 2015 г. 250 хил. българи са били в Гърция, а 600 хил. българи са били по българското Черноморие.

"Този избор на дестинация е личен и в крайна сметка всеки преценява. За нас е важно да създадем условията, за да може всеки, който иска да почива по българското Черноморие, да го направи. Затова има и фокус в рекламата за България, както за вътрешния туризъм, така и за външния", обясни министърът.

През миналата година е преобладавал ръст в петзвездните хотели. От 20 млн. нощувки, които има регистрирани за миналата година 11 млн. нощувки са регистрирани в 4-5-звездни хотели, което показва, че се търси високото качество на продукта, заяви Ангелкова.

Слагат на всички плажове табели с правата на туристите

Тя посочи, че в краткосрочен план решение за кризата с кадрите в туристическия бранш е възможността за внос на работници от трети страни. Основно желаещите да работят у нас са от Украйна, Беларус, Молдова и Грузия. В момента предстои да се финализира правилникът за прилагане на закона. След септември ще може вече тези кадри да работят у нас.

Работниците ще бъдат от всички трети страни, извън Европейския съюз, като изборът откъде да бъда работниците зависи от активността на бранша и на работодателите.
Министерство на туризма заедно с Министерство на труда и социалната политика цели да улесни процедурите това да се случва. В момента за работещите 90 дни процедурата ще бъде съкратена и ще бъде 7 дни, а за 9-месечните разрешения процедурата ще бъде по-дълга, защото се изисква допълнително съгласуване с вътрешното и външното министерства.

Специален телефон ще приема сигнали за нередности по плажа

"Смятам, че по този начин значително ще се увеличи конкурентоспособността в сектора", заяви тя и допълни, че всеки работодател и всеки човек, който иска да бъде ангажиран в даден сектор преценява сам къде да работи.

"Ние се опитваме да създадем възможности, така че да реагираме на търсенето в сектора и това е добра възможност, за която целият бранш апелира, която ще подпомогне сезонния характер на сектора, особено летните и зимните месеци. Оттук нататък всичко е в ръцете на работодателите. От друга страна всички регистрирани безработни получават възможности и е тяхно желание в кой пазар и кой сектор да се реализират", обясни тя.

Източник: БГНЕС