Слагат на всички плажове табели с правата на туристите
Слагат на всички плажове табели с правата на туристите / DarikNews.bg, архив, Дарик Варна

До седмица на всички 234 плажа в България ще бъдат поставени информационни табели с правата на туристите. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. А ако бъдат установени нередности по плажа, туристите ще могат да сигнализират на специално създаден за целта телефон и електронна поща.

На информационните табели ще бъдат описани задълженията на концесионера или наемателя на плажа и правата на туриста на български, английски, немски и руски език. При нередности и несъответствия с написаното на табелите сигнали ще могат да се подават на електронната поща control@tourism.government.bg. и на телефон 02 90 46 833.

Как ще работи линията за оплаквания, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова:

"Сутринта от 08:00 ч. до 17:00 ч. вечерта, като след това сигналите се записват, за да може на следващия ден да се обработят. Мейлът също непрекъснато функционира. В рамките на работния ден ще се обработват сигналите и насочват към съответните ресорни дирекции в министерството или други министерства, ако изисква тяхната компетентна намеса. В рамките на една седмица трябва да поставим табели на всички плажове, така че в момента поетапно тече поставянето на табелите, които вече са готови - на английски и български език. Описани са правата на потребителя и какво може да има като задължение от страна на концесионера и съответно телефони и мейл за връзка с нас, за да може максимално бързо да реагираме".

Поставянето на информационни табели с правата на туристите е започнало вчера и предстои да приключи за около 10 дни като целта е табели да се поставят на всички 234 плажа в България.

А проверки на министерството сочат, че сред най-честите нарушения по плажовете са недостатъчен брой спасители, липса на указателни табели, непълно оборудване на спасителните постове и медицинските пунктове и заемане на допълнителна търговска площ извън одобрените схеми.