Икономиката на Куба няма да се върне към кризата от 90-те, успокоява Кастро
Икономиката на Куба няма да се върне към кризата от 90-те, успокоява Кастро / Guliver/Getty Images

Кубинският президент Раул Кастро заяви през изтеклата нощ, че икономиката на острова страда от свиването на доставките на петрол, купуван от Венецуела при благоприятни условия, предаде АФП.

Куба отчита "спад на доставките на гориво, договорено с Венецуела, въпреки твърдата воля на президента (на Венецуела) Николас Мадуро" да спази ангажиментите си, заяви кубинският държавен глава без да уточни колко е този спад.

Раул Кастро на 85: Мога да изкарам още няколко 5-годишни мандата

Кубинската икономика не е застрашена от връщане към критичната ситуация от началото на 90-те години, когато след разпадането на социалистическия лагер страната изгуби основните си търговски партньори, а условията на живот на хората се влошиха, каза още Кастро, цитиран от ТАСС.

Свиването на доставките на петрол доведе до допълнително напрежение за функционирането на кубинската икономика и без това вече засегната от силното поевтиняване на суровините и трудностите, които изпитват партньорите на Куба, допълни Раул Кастро.

В началото на юли кубинската държава наложи на държавните непроизводствени структури драстично намаление от 50% на потреблението им на гориво и електричество, подхранвайки слуховете за силно свиване на венецуелските доставки, които държат над водата задъхващата се кубинска икономика, в която държавата има 80% дял, отбелязва АФП.

Фидел Кастро говори пред конгреса на Комунистическата партия през април

Преди намалението на доставките Каракас предоставяше на Хавана при благоприятни условия близо 85 000 барела петрол, а това е над 50% от общото й потребление. В замяна Куба осигуряваше на Венецуела над 30 000 специалисти, сред които голяма част лекари и медицински сестри.

Куба ще продължи да бъде солидарна с Венецуела, отбеляза заяви Раул Кастро.

Източник: БТА