Как стигна спирането на Белене до Хилари Клинтън?
Как стигна спирането на Белене до Хилари Клинтън? / БГНЕС, архив
Как стигна спирането на "Белене" до Хилари Клинтън?
88238
Как стигна спирането на "Белене" до Хилари Клинтън?
Как стигна спирането на "Белене" до Хилари Клинтън?
  • Как стигна спирането на "Белене" до Хилари Клинтън?
  • Как стигна спирането на "Белене" до Хилари Клинтън?

"Уикилийкс" публикува писмо, в което уведомяват Хилари Клинтън за спирането на АЕЦ Белене. Сайтът пусна 1258 мейла на кандидат-президента от времето, когато е била американски държавен секретар.

В един от тях заместникът й Ричард Морнингстар пише, че е получил обаждане за спиране на проекта "Белене". Морнингстар казва, че информацията идва от тогавашния български външен министър в кабинета "Борисов" - Николай Младенов.

Бойко Борисов още жали за проекта "Белене"

Бившият държавен секретар на САЩ и настоящ кандидат за президент Хилари Клинтън получава писмото на 28 март 2012 г. на електронната си поща от своя заместник Ричард Морнингстар. Текстът е озаглавен "България спира ядрения проект "Белене", а вътре пише:

„Скъпа г-жо секретар,

В момента съм в Атина като част от посещение в Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви уведомя, че получих обаждане от българския външен министър Младенов преди известно време, който ме уведоми, че България току-що е обявила решението си да отмени ядрения проект „Белене" с Русия. Това беше важна тема на дискусиите при посещението Ви в София. Той каза, че Русия сътрудничи. България ще влезе във владение на един реактор, който е завършен, и ще го прехвърли в централата в Козлодуй. „Уестингхаус" разговарят с българите относно проект в Козлодуй, където да се използва руския реактор."

Борисов поиска ясна позиция на европейските институции за АЕЦ "Белене"

Мейлът е изпратен и до един от съветниците на държавния секретар Джейк Съливан, който пише: "Нелоша работа".

А от посещението си в София Клинтън ярко помни как Борисов се уплашил от прическата й:

"Когато като държавен секретар на САЩ пристигнах в София за срещи на високо ниво и влязох в стаята, той се беше втренчил в мен. Беше малко смущаващо, затова попитах има ли нещо. Той отговори: "Не, казаха ми, че когато косата ви е опъната назад, сте в лошо настроение". Отвърнах му: "Не, просто е лош ден за косата ми".

Министърът на външните работи в кабинета „Борисов 1" Николай Младенов коментира в личния си блог, че е предоставил същата информация и на посланиците на страните-членки на ЕС в София.

България осъдена да плати 550 млн. евро за спирането на АЕЦ „Белене"

Междувременно темата бе обсъдена и на блиц контрола в парламента.

"Има ли пряко отношение посещението на г-жа Клинтън в качеството й на държавен секретар на САЩ, обрата във вашата лична позиция и решението на правителството за спиране на този проект? Кой и къде реално формира българската политика в областта на икономиката, енергетиката и външната сигурност? Защо министър Младенов информира държавният секретар на САЩ?", попита депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Според председателя на парламента Цецка Цачева обаче въпросът е недопустим, а отговорност от премиера не може да се търси за кабинети назад в историята, независимо, че и тогава той е бил премиер.

Преди 3 седмици пък България беше осъдена да заплати на Русия над 1 милиард лева за спирането на строежа на АЕЦ "Белене". Тогава стана ясно, че с парите ще купим поръчаното оборудване за площадката на ядрената централа преди прекратяването на строежа.