Борисов за корупцията: Да хванем бика за рогата
Борисов за корупцията: Да хванем бика за рогата / БГНЕС

„Трябва да хванем бика за рогата! Догодина по това време да имаме такъв спад, съизмерим с този при контрабандата - от 34 на 8 процента".

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание след проучванията на Центъра за изследване на демокрацията по отношение на корупцията.

Die Abendzeitung: България остава в хватката на корупцията

Той възложи на министрите задачата да се приеме като първостепенна, а на база на изследванията да се набележат конкретни мерки по направления и критични звена.

„Ние си поставяме за цел да смазваме корупцията до възможно най-ниските нива на всички възможни министерства, агенции, общини, гишета, на пътя, навсякъде, където се изисква воля от наша страна", добави Борисов.

В рамките на дискусията по темата премиерът отбеляза, цитирайки данни от представения доклад, че най-ниско е било усещането за корупция в периода 2010-2011 г., а пикът е през 2014 година. „Виждате една политическа нестабилност какво усещане донася", коментира още премиерът.

Критично високи нива на корупция в България

„От 34% контрабандата я докарахме на 8% и съм убеден, че за една година, но трябва всички да се включите ежедневно, с натиск върху всеки един служител, дали е от агенция, дали е от самото министерство и в областта на обществените поръчки, и във всичко, което може да генерира някакъв ресурс, и ви го обещавам, че този резултат ще го имаме. Но пътят е само този. Има ли съмнения - спира се. Има ли съмнения, че умишлено е направено - веднага на службите, веднага на прокурор да се разследва. Това ще дисциплинира системата", каза Борисов.