Критично високи нива на корупция в България
Критично високи нива на корупция в България / снимка: БГНЕС
Критично високи нива на корупция в България
88168
Критично високи нива на корупция в България
Критично високи нива на корупция в България
  • Критично високи нива на корупция в България
  • Критично високи нива на корупция в България

Критично високи нива на корупция у нас. Това отчете 11-ият доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който беше представен на форум с участието на президента Росен Плевнелиев, министри и магистрати.

Връхната точка на порочното явление в последните 5 години е 2014-а. Според изводите от наблюдението корупционните сделки продължават да се случват със знанието и участието на висши управленци.

Административната корупция у нас е сравнима с държавите, които сега кандидатстват за Европейския съюз, сочат изводите от доклада, представен от Русалн Стефанов:

„При около 1,3 млн. корупционни сделки годишно едва около 120-160 завършват с ефективни осъдителни присъди, което показва една генерална неефективност на контролната система".

Росен Плевнелиев: Корупцията функционира като данък за обществени услуги

По време на форума президентът Росен Плевнелиев посочи, че в борбата с корупцията е нужен не политически компромис, а политически консенсус:

„Не искам българският народ и държава да бъдат асоциирани с корупция и организирана престъпност. Недопустимо е народът на Ботев и Левски да бъде сочен за пример като корумпирана нация в Европа".

Лозан Панов: Политиците стигат дотам, докъдето им позволим

В критиките, че не се постигат достатъчно резултати в борбата с корупцията се включи и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов:

„Румъния наскоро е отворила онлайн музей, посветен на най-известните случаи на корупция в страната. Музеят превръща акта на даване на откуп в произведение на изкуството, вдъхновено от известни случаи в страната. Ако взаимстваме тази идея от нашите съседи, какво бихме могли да покажем в тази посока?! Тъй като не се сетих за много известни примери, с които да запълним нашата страница, то това означава, че у нас или няма корупция, или явно сме твърде далеч от времето, в което бихме могли да я изпратим в музея".

Административната корупция е на критично високи нива

По време на форума правосъдният министър Екатерина Захариев призна, че ще се фокусира върху укрепването на безпристрастността на съдебната система.