Лозан Панов: Политиците стигат дотам, докъдето им позволим
Лозан Панов: Политиците стигат дотам, докъдето им позволим / БГНЕС

Политиците стигат дотам, докъдето им позволим, каза председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов по време на форум за противодействие на корупцията, организиран от Центъра за изследване на демокрацията.

Росен Плевнелиев: Корупцията функционира като данък за обществени услуги

Панов коментира темата за нерегламентираните контакти между политици и магистрати и отбеляза, че когато член на Висшия съдебен съвет /ВСС/ и председател на ВКС получава СМС с уклончиво съдържание от министър-председателя, получателят на СМС-а трябва ясно да се разграничи от подобен тип взаимоотношения. По думите му това е една съществена част от антикорупционните реформи.

По думите на Панов без дълбока реформа в съдебната система няма как да се говори за антикорупционни реформи. Засега нашата борба с корупцията се свързва най-вече с промени в нормативната уредба, каза председателят на ВКС. По думите му пример за това са последните поправки в Конституцията от миналата година, които касаят разделянето на ВСС на две колегии.

Административната корупция е на критично високи нива

Идеята им е била съдиите да се самоуправляват, независимо от прокурорите и с по-малко влияние от политиците, но след намесата на депутатите това не се е случило.

Лозан Панов заяви, че явлението на автоцензурата е по-лошо от корупцията, като в тези случаи дали от страх, лоялност или други подбуди съдията взима решение под натиск и ограничения, които сам си е поставил. Най-трудно биха повлияни подобни практики, а те за съжаление не са рядкост, каза председателят на ВКС.

Източник: БТА