Да имаш тайни е част от това да си човек. Няма жив човек на земята, който да няма поне една тайна. Някои от тези тайни не засягат никого, други обаче са толкова големи, че могат да променят човечеството или да разрешат някоя мистерия.

Вижте 5-те човека, които са погребали големи тайни със себе си.

Арне Берлинт

Филмът „Игра на кодове" описва живота на Арене Берлинг. Той е можел да разкодира комуникационните линии и да подслушва комуникацията на нацистите през Втората световна война. Успява да разскриптира кодовете на най-усложнената машина по онова време, а именно „Енигма". Когато са го питали как го е правел, той е казвал, че магьосникът не разкрива тайните си. И така до смъртта си той не е издал своята.

На 23 февруари е патентована шифровата машина "Енигма"

Никола Тесла

Благодарение на интернет няма нужда да споменаваме кой е Никола Тесла или какво е постиганл през живота си. Той е изобретил много неща, които ползваме ежедневно и постоянно. Но той не е успял да даде на света едно нещо-свободното безжично електричество. През 1905 година той е бил финансиран и е започнал да работи по кула, която е щяла да достави свободно електричество на всички, но не е успял да я завърши. След като починал много хора са се опитали да разчетат записките му, но не успявали да довършат неговата работа.

Заговорът срещу Тесла и безплатното електричество

Ян Слуут

Ян Слуут е датски електротехник, който обявил през 90-те, че е създал най-ефикасния метод за компресиране и кодиране на данни в историята. Той обаче починал от инфаркт през 1999 година, преди да подпише договор и да разкрие тайната си.

Антонио Страдивариус

Дори и да си бегло запознат с класическата музика, вероятно знаеш името Антонио Страдивариус. Той е бил италиански занаятчия, роден през 1644 година, който произвеждал музикални инструменти. През живото си той изобретил 1100 инструмента, 650 от които все още се използват. От тези 650, 500 са виоли, а 12 от тях са най-скъпите виоли на света. До днес учените се опитват да разберат как толкова стари виоли все още звучат като нови.

Невероятната история на една цигулка Страдивариус

Едуард Лидскалнин

Той е казвал, че е открил начина, по който египтяните са построили пирамидите. Лидскалнин е латвийски емигрант в Щатите, който от 1923 година до края на живото си е построил замък във Флорида. Той не е бил много висок, нито много тежък, но някак е успявал да премести каменни блокове с тегло от 30 тона.Т ой винаги работел сам и никога не позволявал на някого да види какво прави. Само двама тийнейджъри са казали, че видели каменните блокове да плават във въздуха като балони. Той обаче никога не споделил как го прави.