Никола Тесла често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха. Гениалният инженер конструирал в ума си изобретения, без да прави никакви предварителни чертежи и тестове. Индукционният електрически двигател, флуоресцентното осветление, асинхронният електромотор, трифазните и многофазните трансформатори, безжичното предаване на електроенергия, електрическият часовник - това е само малка част от списъка с изобретенията на гениалния инженер и конструктор Никола Тесла.

В едно свое интервю обаче Тесла казва: "Наистина имам много открития, но се чувствам победен. Не постигнах най-великото нещо, което исках - исках да осветя цялата планета"

Вижте как е изглеждал светът в очите на Никола Тесла?

Никола Тесла е сръбско-американски изобретател, физик и електромашинен инженер, известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването. Той е смятан от много хора за баща XX век, заради многото си открития и изобретения, които ползваме и до ден днешен.

Защо обаче Тесла не е много известен на хората?

Тесла отсъства от повечето учебници по история, физика, електротехника. Как един от най-великите изобретатели и учени в историята на човечеството умира в хотелска стая и в мизерия и безпаричие? Всичко това се дължи на едно негово изобретение - безплатното и безжично електричество. Тесла е изпреварил времето, в което е живял. Той виждал света по различен начин, виждал един свят с неограничена и безплатна енергия и е бил на път да реализира своята идея.

Конспирациите, които се оказаха чиста истина

Преди 100 години, когато електричеството не било особено достъпно за хората, Тесла бил готов да създаде един свят, доста по-напреднал от този, в който живеем днес.

През 1898 година Тесла започва планиране на кулата кулата Уордънклиф, чиято първоначална цел е да предава съобщения през Атлантика. Проектът е финансиран от Дж. Пиърпонт Морган и е на стойност 150 000 щатски долара . Тесла също така планира да предава електричество по безжичен път. Но тази идея не споделя с Морган.

През декември 1901 година Маркони успява да изпревари Тесла и пръв да предаде сигнал от Англия до Нюфаундленд, докато все още кулата на Тесла се строи. Тесла е принуден да иска допълнително финансиране от Морган, като споделя плана си - кулата да бъде в състояние да пренася бежично и електрическа енергия.

Иракски архиви представят Саддам Хюсеин като маниак на тема конспирации

Тогава финансирането на проекта рязко спира и Тесла никога повече не получава такова от Морган. Не успява да намери и друг инвеститор, което го принуждава да прекрати проекта.