Скучаещи богаташки синчета стават джихадисти
Скучаещи богаташки синчета стават джихадисти / БГНЕС

Добре образовани и от заможни семейства, нападателите, които убиха 20 заложници в заведение в столицата на Бангладеш, не се вписват в остаряващия стереотип на бедни джихадисти, радикализирани в медресетата (религиозни училища).

Шестима млади мъже бяха застреляни в събота в края на продължила цяла нощ обсада, за която отговорност пое клон на „Ислямска държава" (ИД). Сред тях има възпитаник на водещ частен университет в Бангладеш, 18-годишен гимназист от елитно училище и син на високопоставен член на управляващата партия.

Атентаторите от Бангладеш са местни жители

Това че джихадистите се насочват към вербуване на младежи от средната класа, усложнява усилията на правителството да изкорени екстремизма.

„Те са високо образовани младежи от състоятелни семейства", посочва министърът на вътрешните работи Асадузаман Хан. На въпроса защо тези млади мъже стават джихадисти, министърът отговаря: „Това стана модерно".

Скучаещи богаташки синчета стават джихадисти
netinfo
Макар правителството в Дака да продължава да твърди, че ИД няма опорни пунктове в страната, групировката пое отговорност за последното нападение, а близката до нея информационна агенция Амак разпространи снимки на петимата нападатели, позиращи с оръжието си.

Ислямска държава разпространи снимки на касапите от ресторанта в Дака

Аналогично, в опустошения от войнстващо противоборство съседен Пакистан, правителството също отрича международната джихадистка мрежа да присъства официално в страната. Но представител на силите за сигурност в Пакистан наскоро каза, че властите са неутрализирали няколко клетки за набиране на привърженици на ИД, съсредоточени върху същия демографска целева група.

Тадж Хашими - бангладешец, който преподава в университета в Остин, САЩ, изтъква, че много от саудитските терористи, отвлекли самолети на 11 септември, също са от богати семейства. Хашими допълва, че младежи от средната класа са обезпечавали ислямистките терористични групи с жива сила много преди появата на „Ислямска държава".

Кървава баня в ресторант в Бангладеш

„Маргинализирани и гневни хора от високите етажи на обществото попълват редиците на ислямските терористи повече от 30 години", подчертава експертът.

След като беше разпитан един от терористите, който беше заловен жив, властите в Бангладеш разпространиха единствено инициалите на нападателите в ресторанта. Разпространени бяха обаче снимки на окървавените тела на джихадистите.

Скучаещи богаташки синчета стават джихадисти
netinfo
Приятели успяха да идентифицират по снимката 22-годишния Нибрас Ислам, който е учил в малайзийския филиал на университета Монаш в Австралия, преди да изчезне през януари. Колега от курса му, пожелал анонимност, си спомня за младежа като за добър спортист, на когото всички са се възхищавали.

След като завършва училище, Нибрас постъпва в частния университет „Норт Саут", който нашумя след като негов възпитаник през 2012 година опита да взриви клон на Федералния резерв в Ню Йорк.

В началото на 2013 година седем студенти от „Норт Саут" посякоха блогъра атеист Ахмед Раджиб Хайдер, давайки старта на кампания за убийства на светски активисти. На процеса срещу убийците прокуратурата изтъкна, че подсъдимите са били радикализирани по интернет.

Двама задържани при разследването на атентата в Бангладеш

Друг от нападателите в бангладешкото заведение беше идентифициран като Мир Саамех Мубашер, който трябвало да положи изпит в елитно английско училище, но през февруари изчезнал. Според бащата на младежа, той е бил „психологически обработван".

Друг нападател се оказва Роан Имтиаз, който също учел в Монаш в Малайзия, а преди това е бил съученик на Мир, където майка му е преподавател. Баща му е бивш секретар по въпросите на младежта за Дака на управляващата Лига Авами. През януари той обявява сина си за изчезнал.

Само един от петимата нападатели е посещавал медресе, той е син на работник и се казва Хайрул Ислам Пайел.

Скучаещи богаташки синчета стават джихадисти
netinfo
Някои аналитици отдават възхода на екстремизма в Южна Азия на проповедите на обучени в Саудитска Арабия радикални духовници в религиозните училища, които са единствено достъпни за по-бедни семейства.

Експертът по политически ислям от Университета в Дака Мубашар Хасан обаче казва, че това не отговаря на истината и медресетата не са единствено виновни:

„И какво ще реформират сега западните правителства и агенции, които наляха милиони в проекти за модернизиране на медресетата? Какво ще реформират? Либералните университети и английските училища, чийто учебни програми стъпват върху западното Просвещение?"

Източник: БГНЕС