Кървава баня в ресторант в Бангладеш, жертвите - чужденци (ОБЗОР)
Кървава баня в ресторант в Бангладеш, жертвите - чужденци (ОБЗОР) / БГНЕС

28 души загинаха при нападение в ресторант в столицата на Бангладеш Дака, за което отговорност пое Ислямска държава. Торористите взели заложници, а кризата продължи 12 часа и беше разрешена с операция на командоси.

Сред жертвите са 20 заложници, двама полицаи и шестима нападатели. Ранени са най-малко 40 души.

Снощи група терористи нападнаха популярен сред чуждестранните туристи ресторант в Дака. Те нахлули в заведението и взели заложници. След повече от 12 часа командоси влязоха в ресторанта, за да сложат край на драмата. Те ликвидираха 6 терористи, а един беше задържан.

Ислямска държава разпространи снимки на касапите от ресторанта в Дака

При терористичното нападение и последвалата заложническа драма са убити 20 души. Властите съобщиха, че повечето от жертвите са били убити с хладно оръжие. В медии се появиха информации, че в ресторанта е имало истинско клане и заложниците са били посечени. Загинали са деветима италианци, седем японци, американец и индийка. Националността на останалите две жертви още не е уточнена.

13 души бяха спасени от ресторанта. 10 души от тях са бангладешци, един японец и двама граждани на Шри Ланка.

6 убити терористи и 13 спасени заложници след драмата в Бангладеш

Нападателите са измъчвали някои от заложниците си, пише в. "Кориере дела сера".
Изданието се позовава на Хаснат Карим, бангладешки гражданин, който заедно със съпругата си и двете си дъщери на 13 и 8 години, са били сред заложниците в ресторанта. Те са празнували там рожден ден на едната от дъщерите, когато нахлули нападателите.

Терористите казали на хората в ресторанта, че ще пощадят онези, които познавали Корана. Те започнали препитване. Онези, които можели да рецитират строфи от Корана, действително били пощадени, останалите били измъчвани, разказал пред баща си Хаснат. С нас бангладешците не отнасяха зле, дори ни дадоха да ядем, е допълнил той.

Италианският текстилен предприемач Джани Боскети, който от четвърт век живее в Бангладеш, каза, че в ресторанта е имало цяла маса, заета от италианци. Той самият успял да се скрие, когато нахлули терористите. По това време той бил излязъл в градината на заведението и когато видял какво се случва вътре, се скрил зад едно дърво. После успял да напусне градината и се обадил в италианското посолство в Бангладеш, за да разкаже какво се е случило.

"Ислямска държава" пое отговорност за атаката срещу дипломати в Бангладеш

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина обяви двудневен траур във връзка с кървавото нападение в столицата Дака, съобщи Ройтерс. В телевизионно обръщение тя заяви, че държавата решително ще се бори с терористичната заплаха.

Източник: БТА