Плевнелиев: Оставам в политиката, но няма да правя партия
Плевнелиев: Оставам в политиката, но няма да правя партия / БГНЕС, архив

"Сега не е времето, когато Европа трябва да излъчва нестабилност и неяснота. Моят апел е: нека да приключим с неяснотата. Тя не е добър съветник. След като се каза А, трябва да се каже и Б. Разбира се, винаги има легитимни варианти за отваряне на вратата в едната или в другата посока. Минаваме през турбулентни времена. Сега е важно да не ни достигне най-голямата криза - моралната. ЕС да се разцепи, да се раздели. Всеки да си гледа тяснопартийния интерес".

Това коментира президентът Росен Плевнелиев пред "24 часа".

Плевнелиев: Оставам в политиката, но няма да правя партия

"Сега е време, в което трябва да бъдем единни и на висотата на очакванията на гражданите. Великобритания осъмна силно разделена, както никога досега. Политиците не бива да допускат това", добави той.

"Много често се сочи Брюксел като удобно извинение на национални провали. Много често приватизираме успеха, а неуспеха прехвърляме към Европейската комисия. Много често губим смисъла, защото затъваме във всекидневните политически битки на отделните партии. За мен ЕС е съюз за мир. Мир е възможен тогава, когато има правила, които важат за всички. ЕС прави националните държави силни, с общи правила и платформи за развитие на всяка една от тях. И съм абсолютно убеден, че най-големият резултат от ЕС е да може в Европа да има мир 70 години. Трето поколение на континента не знае какво е война. В България се наслаждаваме на свобода, каквато никога не сме имали, и забравяме къде бяхме преди 25 години. Затова казвам: ЕС даде мир, общ пазар, което е предпоставка за конкурентоспособност. Оставям за всички въпросителната какво би било, ако го няма този съюз за мир", каза още Плевнелиев.

Плевнелиев: Всеки здравомислещ човек в Европа трябва да пази и да подкрепя ЕС

Той коментира и темата за референдумите:

"Самия акт на късането на моята снимка ще оставя без коментар. Със сигурност обаче би било добре в България да има дебат включително и по този акт. Дълбоко вярвам в референдумите. Гордея се, че съм първият български президент, който е инициирал общо национално допитване. Гордея се, че по време на моя мандат се проведоха два референдума, ще има трети, а може би и четвърти".

Плевнелиев обясни и защо не иска да втори мандат като президент:

"Дълго мислих върху своето решение. Имам своите лични причини, те са достатъчно сериозни и дълбоки и сигурен съм, че народът проявява разбиране към честната и откровена позиция. В крайна сметка нека и това да се случи в българската история. Не на всяка цена и въпреки всичко и не просто заради стола и властта на президентската институция. Този път бе човешко, бе лично, бе коректно към народа. Излязох навреме и ми олекна. Същевременно трябва много добре да се чете и разбира контекстът на всичко, което казах, когато обявих, че няма да има втори мандат веднага след първия и че няма да кандидатствам на предстоящите президентски избори отново".

"Ще се върна към думите си тогава. Аз казах "оставам в политиката". Ще продължа да работя за повече Европа в България и повече България в Европа. Където и да съм, каквото и да правя, ще продължа да служа на българския народ и демокрация. Аз казах: "Веднъж президент, винаги президент", което означава, че съм извадил своите изводи, включително и от действията на други български президенти и се уча от техните грешки. Вижте, днес вляво имаме разделение - не на три, на четири се разделиха. Нова политическа партия няма да правя, в политическа партия няма да ставам член. Не станах президент заради властта на президента. Президентът не управлява, той представлява държавата. Смятам, че представлявам достойно България по света, държа посоката към европейското демократично развитие. Смятам, че това е труден, но достоен и успешен мандат в турбулентни времена. Оставам посветен на българската демокрация, на българската държава и на българския народ, където и да се намирам. Оставам активен в българския политически живот", добави той.