Плевнелиев: Всеки здравомислещ човек в Европа трябва да пази и да подкрепя ЕС
Плевнелиев: Всеки здравомислещ човек в Европа трябва да пази и да подкрепя ЕС / БГНЕС

Всеки здравомислещ човек в Европа, който е научил уроците от историята, трябва да пази и да подкрепя ЕС, този уникален проект за мир. Това каза президентът Росен Плевнелиев на среща със студенти и ученици в Софийския университет в рамките на лекцията на президента на Германия Йоахим Гаук "Германия-България - партньори в ЕС".

Гаук у нас: В България продължава да се развива активното гражданско общество

Президентът Плевнелиев отбеляза, че европейският проект е най-доброто, което прогресивната човешка мисъл създаде след "тоталния шок от Втората световна война, когато всеки мразеше всекиго в Европа".

Всяка криза и война е започнала, когато някой е нарушил върховенството на закона и човешките права. ЕС има мисия в подкрепа на върховенството на закона и човешките права, за да има мир в Европа, на Балканите и по света, каза президентът.

Той посочи още, че когато народите постигнат такова ниво на сътрудничество и интеграция, това прави бъдеща война невъзможна. Ако няма интеграция и сътрудничество, сигурен съм, ще има война в Европа, посочи Плевнелиев.

Той изтъкна, че страната ни действа отговорно и солидарно, научили сме своя урок от историята и добавяме стойност и доверие към ЕС.

"Ако искаме на Балканите да има фабрики, работни места, единственото, което трябва да правим е да заздравим основите на ЕС, той да обхване всички страни, защото само тогава ще има мир, общи правила и ценности и ще дойдат големите стратегически инвеститори", каза Плевнелиев.

Президентът посочи още, че не вижда никакво противоречие между силен ЕС и силни национални държави. "Силата на ЕС е в националните държави и никой не им я е взел и няма намерение да им я взима", отбеляза той.

"Тези, които имат голямата дума в ЕС, са лидерите на националните държави. Тези хора, които работят в Брюксел, са всичко друго, но не и символ на бюрокрация, защото тяхната кауза е да създадат платформа всички да се развиваме по едни и същи стандарти и правила, отвъд националните граници. Иначе всяка национална държава остава бедна, защото ще бъде изолирана", отбеляза президентът Плевнелиев.

Плевнелиев Всеки здравомислещ човек в Европа трябва да пази и да подкрепя ЕС
netinfo

Президентът на Германия Йоахим Гаук не смята, че ЕС ще се разпадне. Той допълни, че има хора, които биха искали това да стане, включително и в ЕП, но те са малцинства.

Гаук обаче посочи, че мнозинствата, които приемат Европа по положителен начин, не са достатъчно ясни в своите изказвания и трябва да убеждават гражданите в европейската идея, да им дават национално самочувствие в европейски контекст и да запазят обществата да живеят в мир. Не искаме да имаме разединена Европа с национални граници отново, които ще ни отдалечат един от друг, каза още Гаук.

Той изтъкна, че националната идентичност трябва да бъде обединена с ново вдъхновение за европейската идея. Трябва да имаме обща визия и идея, защото поотделно нямаме достатъчно тежест и не можем да конкурираме големи нации като Китай и други по света. Имаме нужда от общ европейски глас, с който да говорим пред партньорите си, заяви Гаук.

В лекцията си германският президент коментира още референдума във Великобритания, бежанската вълна в Европа, предизвикателствата пред ЕС.

Той изтъкна важността да се отстояват ценностите и постиженията на европейския проект, а не да се приемат за даденост. В България все още може да се усети нещо от ентусиазма от периода на присъединяване към ЕС пред 2007 г., каза Гаук и посочи, че мнозинството от българите имат доверие в европейските институции и знаят колко важна е подкрепата на европейските партньори, когато трябва да се ускорят реформите в страната като борбата с корупцията и организираната престъпност, реформирането на правосъдието и администрацията. Добре е и е важно, че в България продължава да се развива активното гражданско общество, добави Гаук.

Германският президент посочи още, че едно излизане на Великобритания от ЕС би било загуба за цяла Европа. Това е тяхно суверенно решение, но това е решение, което засяга всички в Европа, каза Гаук. По думите му най-доброто нещо в дебата за "Брекзит" е бил самият дебат, който е извадил наяве едно недоволство от ЕС, което преди често е оставало скрито.

Референдумът е подтикнал към размисли за Европа и е дал импулси за реформи. Гаук допълни, че независимо от това как ще приключи гласуването днес, не бива просто да се премине към следващата точка от дневния ред. Необходимо е да се извлекат поуки от кризата и да продължи дискусията как искаме да живеем заедно в Европа, стъпили на здравата основа на нашите общи ценности, както и да продължи диалогът с тези, които имат обратните възгледи, каза президентът Гаук.

Плевнелиев Всеки здравомислещ човек в Европа трябва да пази и да подкрепя ЕС
netinfo

Източник: БТА