Чуждите туристи оставили 453 млн. евро само за първите пет месеца на година
Чуждите туристи оставили 453 млн. евро само за първите пет месеца на година / Министерство на туризма

За първите пет месеца на годината България е посетена от над 1,9 млн. чуждестранни туристи, което е около 9% ръст спрямо същия период на миналата 2015 г. Скокът при посещенията с цел почивка и ваканция е 20%, а приходите от международен туризъм за периода януари-април възлизат на 453 млн. евро, което е 8% увеличение.

Добрите цифри за родния туризъм съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова по време на Националният съвет по туризъм, който обсъди програмата за национална реклама за 2017 г.

Слагат на всички плажове табели с правата на туристите

Другата новина от заседанието на съвета, проведено във Велинград е, че СПА столицата на Балканите ще бъде домакин на международно туристическо изложение за спа, уелнес и здравен туризъм през 2018 г.

"Това е втора година, в която обсъждаме програмата за реклама половин година преди периода, в който ще се изпълнява. Това ни позволява да планираме много по-ефективно и правилно маркетинговите си активности", каза Николина Ангелкова по време на заседанието.

Тя съобщи, че през 2017 г. България ще се представи на 45 международни борси на някои от най-големите туристически пазари - Германия, Русия, Испания, Великобритания, Австрия и др.

10% ръст на британските туристи това лято

По думите й в проекта на програмата са включени и 13 нови предложения за участия на изложения зад граница, като присъствието на тях ще зависи от активността на бранша. Сред тях са борси в Литва, Латвия, Естония, Индия, Китай и др.

Ще продължим и инициативите, които започнахме през 2016 г. - да бъдем активни онлайн и да реализираме преки форми на реклама, сред които организирането на журналистически и експедиентски турове, партньорство с големи туроператори и др., стана ясно от думите на министъра.

Източник: БГНЕС