Ангажират пенсионирани полицаи и военни в охраната на обществения ред?
Ангажират пенсионирани полицаи и военни в охраната на обществения ред? / DarikNews.bg, Смолян

Пенсионирани полицаи и военни да бъдат назначавани в Общинска полиция и те ще компенсират липсата на униформени в малките населени места. Това ще предложи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова да залегне в закона на МВР.

"Търсим възможност да има повече служители на МВР, като включително да дадем възможност на пенсионираните вече полицаи и военни да се включат във функцията по охрана на обществения ред, но за това се изиска законодателни промени", заяви министър Бъчварова в Смолян.

По думите й по този начин общините ще могат да назначават такива хора, в рамките на Общинската полиция, но при условията, при които са били сега.

МВР ще даде възможност на всяка община в България да направи подобни звена. "Особено по-малките общини, където ние не можем да изпратим наши служители ще могат да назначат такива хора, разбира се ако бъде одобрено от Народното събрание", добави министърът на вътрешните работи.

Пенсионираните униформени няма да се назначават в МВР, а в общинските звена по охрана ще имат подобен статут

В Смолян Румяна Бъчварова коментира и промените в Закона на МВР, относно социалните придобивки на служителите в системата.

"Обсъдихме ги тези промени с Цветан Цветанов, няма да останат в тази форма, но аз го приемам. Основна функция на законодателя, е да реши какви точно параметри да има точно социалната политика", посочи тя. Бъчварова изрази задоволството на този етап от промените в закона, като подчерта още веднъж, че е важно какво оставало в него.

ГЕРБ предлага стъпаловиден принцип за обезщетенията в системата на МВР

Министърът на вътрешните работи беше в Смолян за да се включи в регионална среща за подобряване взаимодействието на всички институции на местно ниво по превенция на престъпността и опазване на обществения ред.

Ангажират пенсионирани полицаи и военни в охраната на обществения ред
netinfo

В началото на форума Румяна Бъчварова подчерта, че се прави доста по отношение на битовата престъпност. Това сочили данните от различните институции. "Направено е много, но противното се повтаря, като някаква мантра", коментира министърът. Бъчварова.

Според нея имало доста добри практики в страната, но те не се споделяли. Именно тези срещи са били повод да се чуят добрите неща и да се споделят с останалите. "Добрите неща ще бъдат събрани и оформени като законови промени и ще бъдат предложени на законодателя", каза още вицепремиера