ГЕРБ внесе промени в Закона за МВР, предлагат стъпаловиден принцип за обезщетенията
ГЕРБ внесе промени в Закона за МВР, предлагат стъпаловиден принцип за обезщетенията / БГНЕС, архив

Депутати от ГЕРБ, начело с председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, внесоха промени между първо и второ четене на Закона за МВР. С промените отпадат част от предложените от вътрешния министър Румяна Бъчварова изменения в закона. Едно от исканията на Цветанов е да се запазят 20-те заплати на служителите в системата на МВР при пенсиониране. "Това обаче ще става с гъвкава система на база и натрупания стаж в системата, обясни Цветанов".

Друго предложение е да отпадне създаването на Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението". Според Цветанов няма опит за бламиране на вътрешния министър Бъчварова, а напротив - предложенията са плод на добрия диалог с МРВ.

„Ще подкрепим преобразуване на правоотношенията на служителите от специализираната и обща администрация, които трябва да минат по Закона за държавния служител и няма да бъдат първа категория. Касае се за около 4000 служители, тези, които се водят от специализираната и общата администрация. Обезщетението в системата на МВР - предложението ни е за 20-те заплати да останат, но избираме по-гъвкавия принцип, като има стъпаловиден вид за получаване на обезщетения на база трудовия стаж, който се има в системата на МВР", каза Цветанов.

Той обясни и принципът, който предлагат:

„Ако служител напусне, той не получава никакво обезщетение, защото за всички е ясно, че за първите две-три години държавата инвестира в тяхното обучение и след шестата година, ако има напускане на служител, получава обезщетение две заплати. Ако има трудов стаж 10 години, получава пет заплати обезщетение. Ако има 15 години трудов стаж, получава 10 заплати обезщетение. Ако има 20 години трудов стаж, получава 15 заплати обезщетение. Ако има 25 години трудов стаж, получава 20 заплати. Идеята с това предложение е да има стабилност и устойчивост в системата", допълни той.