Касираха президентските избори в Австрия
Касираха президентските избори в Австрия / ThinkStock/Getty Images
Касираха президентските избори в Австрия
88135
Касираха президентските избори в Австрия
Касираха президентските избори в Австрия
  • Касираха президентските избори в Австрия
  • Касираха президентските избори в Австрия

Конституционният съд на Австрия анулира резултатите от президентските избори, проведени през май. Магистратите се произнесоха след жалба на крайната десница в лицето на Австрийската партия на свободата. Подкрепеният от нея кандидат за държавен глава Норберт Хофер изгуби с минимално изоставане от бившия лидер на "Зелените" Александър Ван дер Белен.

В 94 от 117 избирателни района резултатите са компрометирани заради нередности, съобщи председателят на съда Герхарт Холцингер.

Изборите от 22 май трябва да се проведат отново "в своята цялост", обяви той. „Съдебното решение не прави никого победител или губещ. То цели да засили доверието в правовата държава и демокрацията".

Драматичен обрат на президентските избори в Австрия

Норберт Хофер загуби изборите на 22 май след оспорван балотаж срещу Александер ван дер Белен с по-малко от един процент разлика или 30 863 гласа. Гласовете, изпратени по пощата , наклониха везните в полза на Ван дер Белен. 700 000 души от общо 4.1 милиона избиратели са гласували по пощата.

Свободната партия на Австрия даде на съд изборния резултат заради различни формални грешки при преброяването. В много от избирателните райони бюлетините, подадени по пощата, бяха преброени още в деня на изборите в неделя. Според закона, първото отваряне на пощенските пликове с бюлетини трябва да се направи в 9 ч. на следващия ден.

Крайната десница триумфира на президентските избори в Австрия

Вотът извади наяве разделението между австрийците за това какъв път да поеме страната им. Привържениците на Ван дер Белен подкрепят имиграцията, докато Партията на свободата на Хофер иска затворени граници и залага на антиевропейските настроения.

Встъпването в длъжност на Ван дер Белен беше насрочено за 8 юли.

Сега президиумът на Националното събрание, в който членува и Хофер, трябва да поеме правомощията на държавния глава до провеждане на новия избор.

Вътрешното министерство на Австрия вече препоръча като дати за повторение на изборите 25 септември или 2 октомври.